Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.05

Évindító közgyűlést tartottak a letenyei önkéntes tűzoltók

Január 21-én az egyedutai kerékpáros centrum felújított épületében évindító közgyűlést tartott a Körzeti Tűzoltó Egyesület Letenye civil szervezet. A közgyűlésen megjelenteket és a meghívott vendégeket Biró László, az egyesület titkára köszöntötte, aki egyben Farkas Szilárd polgármester üdvözlő és támogató szavait is átadta. A városvezető sajnos betegsége miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen. A megjelent egyesületi tagok személyügyi kérdésekben döntöttek, továbbá tagfelvételre is sor került. A meghozott határozat értelmében 10 ifjúval és 2 felnőttel bővült a tagság 2022-ben.

 

letenye-ote-2022.jpg

(Kovács Tibor a Letenye ÖTE elnöke beszámolt a végzett munkáról)

 

Kovács Tibor, a civil szervezet vezetője ismertette az elmúlt évre vonatkozó elnöki, valamint pénzügyi-gazdasági beszámolókat, majd előadta a 2022. évi munkatervet. Kovács Tibor kiemelte: A tavalyi év a COVID-19 vírus okozta rendkívüli helyzetből adódóan nem a szokásainknak, hagyományainknak megfelelően telt – fogalmazott az elnök. A rendezvények majdnem teljes egészében egészében elmaradtak. Társadalmi események is igencsak korlátozott módon voltak megtarthatók. Az elnöki beszámolóból az is kiderül, hogy a civil pályázaton az egyesület működési költségeink fedezésére a 300.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el, sőt a 2021. évi Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton 1 millió forint támogatást tudhat magáénak a civil szervezet. Tavaly novemberben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jóvoltából 128.000 forint pótlólagos pénzbeli támogatásban részesültek, 200.000 forintot pedig Letenye Város Önkormányzatától kapott az egyesület. Kiemelendő a beszámolóból, hogy a szeptember 5-én rendezték meg a CTIF Országos versenyt, ahol élesben is szerepelt az új ifjúsági csapat, s a versenyen III. helyezést értek el. Decemberben a Magyar Tűzoltó Szövetség támogatásaként 50.000 forint összegű üzemanyagkártyát kapott az egyesület. A 2022. évi munkatervből kiderül, hogy november hónapban meg kívánják rendezni a már hagyományossá vált tűzoltóbált, valamint február hónap elején 7 millió forint összegben ingatlanfelújításra is pályáznak a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap felhívására, sőt egy tűzoltó kiállítóhely megvalósításán is dolgoznak már. A hagyományos vizes gyakorlatra pedig augusztus 6-án kerül sor Kistolmácson.

 

letenye-ote-2022-2.jpg

(Ernszt Gábor az ÖTE parancsnoka a vonulásokról is beszámolt)

 

Ernszt Gábor, az egyesület parancsnoka parancsnoki beszámoló keretében tájékoztatta a tagságot a tavalyi évben elvégzett feladatokról.

 

A beszámolókból többek között az is kiderült, hogy összesen 21 alkalommal vonultak Letenyéről az önkéntesek Muraszemenyére, Bázakerettyére, Borsfára, Zajkra, Letenyére, Tótszerdahelyre, Becsehelyre és Murarátkára, de a kistolmácsi raj is aktív volt, 4 alkalommal avatkoztak be, főként viharkárok elhárításában. Fakivágásokban, rendezvények biztosításában, iskolai bemutatókon is részt vettek 2021-ben a lánglovagok. Örömteli hír volt, hogy az ausztriai Pölt település önkéntes tűzoltóitól hőkamerát, bevetési sisakokat és műszaki mentő ruházatot kaptak.

 

A beszámolókat a civil szervezet által létrehozott felügyelőbizottság képviseletében Birkás Zoltán, a felügyelőbizottság elnöke javasolta elfogadásra.

 

Sajnos tragikus esemény is történt az egyesület életében tavaly. Hirtelen körülmények között, váratlanul elhunyt az egyesület pénzügyi-gazdasági vezetője, Helber Istvánné, Marika. A közgyűlésen meghozott döntés szerint 2022-től a pénzügyi gazdasági vezetői feladatokat Herczeg Szandra látja el az egyesületben. Az egyesület gazdálkodása a 2021-es évben stabil volt. A bevételi oldalon közel 2 millió forint, a kiadási oldalon pedig 1,5 millió forint realizálódott. A 2022. évi pénzügyi terv szerint 1,5 millió forint kiadásra, és 2,3 millió forint bevételre terveztek.

 

Kómár Ferenc, tűzoltó alezredes, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka is szólt a tagsághoz. Beszédében kiemelte: dicséret illeti az önkéntesek elvégzett munkáját és példaértékűnek nevezte az utánpótlás-nevelésre fordított időt és energiát, a sikeres toborzási tevékenységet, mellyel az egyesület versenycsapata egyedülálló a megyében. Mándli Géza és Balogh József tagtársak hozzászólásával zárult a közgyűlés, melyet vacsora és kötetlen beszélgetés követett.