Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.02.05

Évindító beszélgetés a letenyei polgármesterrel

A kivitelezések éve kezdődhet el Letenyén, amit az önkormányzat sikeres pályázati tevékenysége tesz lehetővé. Mura városában többek között elindulhat a „Happy Bike” projekt megvalósítása, a Szapáry–Andrássy kastély részleges felújítása. Hogyan telt az elmúlt esztendő, milyen feladatokat ad az idei év – minderről Farkas Szilárd polgármesterrel beszélgettünk.

letenye-farkas-szilard-polgarmester-2018.jpg

Tavaly a legnagyobb önerőt igénylő beruházásunk a strandfürdő és kempingben zajlott, ami főként a gépészet rekonstrukcióját jelentette. Több mint húsz millió forintot tudtunk fordítani erre, ami köszönhető az önkormányzat és az intézmények fegyelmezett, takarékos gazdálkodásának. Idén a gyermek- és a nagymedence csempéjének és további gépészeti berendezések felújítását tervezzük, melyre ugyancsak forrást kell elkülönítettünk. Az elmúlt évben sokat jelentett az is, hogy egy cég felajánlása révén több tízmillió forinttal emelkedett iparűzési adóbevételünk. Ezzel összefüggésben a gépjárműadó tekintetében is többletforrással gazdálkodhatunk idén. Most készítjük 2018-as költségvetésünket, amely magába foglalja az ez évre tervezett elképzeléseinket. Folytatni szeretnénk a már említett strandfelújítást, továbbá megkezdeni elnyert pályázataink megvalósítását. Terveink szerint idén már látványos fizikai beruházásoknak lehetünk részesei, mert a horvát–magyar interreges, valamint TOP-program pályázatai közül néhányat már el tudunk indítani.

 

Melyek ezek?

 

A horvát–magyar Interreg programra benyújtott hat pályázatunkból három nyert. A „Happy Bike” projektnek január 31-én tartottuk meg nyitókonferenciáját, ami a kerékpáros turizmus fejlesztését szolgálja a határ mentén, együttműködésben horvát testvértelepüléseinkkel, Ludbreggel és Perlakkal. Ebben a programban az egyedutati művelődési házat alakíthatjuk át kerékpáros központtá. A Szapáry–Andrássy kastély részleges felújítása is elkezdődhet, ami többek között a volt szolgálati lakás turisztikai irodává alakítását is jelenti. A harmadik interreges pályázatban turisztikai tanulmány elkészítésére nyertünk támogatást, hogy horvát testvértelepüléseinkkel együtt közös stratégiákat és cselekvési terveket dolgozzunk ki a Mura térségét érintően. Ebben megfogalmazott szándékaink egyébiránt illeszkednek a Mura Nemzeti Programhoz, melynek célkitűzéseiről Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár beszélt a „Happy Bike” projekt nyitókonferenciáján.

 

A TOP-programban mely beruházások megkezdésére számíthatnak?

 

A közelmúltban támogatást nyertünk a Hóvirág Óvoda funkcióbővítő fejlesztésére, mely elsősorban a Bajcsy-Zsilinszky utcai központi egységet érinti. A szociális városrehabilitációt megelőző projekt megvalósítása már elindult. A szegregátumban élők életkörülményei javítását szolgáló programba bekapcsolódik a Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a védőnői szolgálat. Erre épül a szociális városrehabilitáció, amely az elnyert 160 millió forintból a két letenyei szegregátum közül az egyik városrész fejlesztését teszi lehetővé.

A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár 25 millió forintot nyert el EFOP-kiíráson. Az Összefogással a letenyei kistérség fiataljaiért című projekt célja, hogy segítse az iskolások és óvodások tanórán kívüli készségfejlesztését. A programban a helyi oktatási-nevelési intézmények mellett részt vesz a borsfai, bázakerettyei és muraszemenyei általános iskola is. A művelődési ház 20 szakkört és 5 tematikus tábort szervezhet számukra. Ezen kívül a Nemzeti Kulturális Alaptól 700 ezer forintot nyertek, amit a Mura Menti Napok rendezvénysorozathoz használhatnak fel. A Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központ egymillió forintot nyert kábítószerügyi egyeztető fórum létrehozásához, melynek alakuló ülését már megtartottuk. A prevenciót szolgáló programban a helyi iskolák, a védőnői szolgálat és a Nagykanizsai Rendőrkapitányság működik együtt, a fiatalok, a közvélemény tájékoztatásba a médiumokat is bevonjuk.

 

Jó hírt kaptak a mentőállomással kapcsolatban is.

 

Örülünk annak, hogy részesei lehetünk az országos programnak, így állami forrásból hamarosan elindulhat a mentőállomás korszerűsítése. Az OMSZ beruházásában két új mentőgarázs épül fertőtlenítő helyiségekkel, megvalósul az udvar rendbetétele, aszfaltozása, valamint a főépület szociális helyiségeinek felújítása. Jelenleg két mentőautó teljesít szolgálatot. Mivel megkezdődött az M70-es autóút kétszer kétsávos bővítése Letenyétől a tornyiszentmiklósi átkelőig, ezért abban is bízunk, hogy hamarosan az egyik mentőgépjármű cseréjére is sor kerül. Az útberuházás során létrejövő sávbővítések a katasztrófavédelmi őrs létrehozását is indokolják. Az épületet májusban tervezik átadni, melyben egy-egy autóval a hivatásos állomány és az önkéntes tűzoltóink is helyet kapnak.

 

Milyen további elképzelések megvalósítását tervezik?

 

A polgármesteri hivatal épületét szeretnénk korszerűsíteni, ami elavult rendszereivel már nem felel meg a kor elvárásainak. E tekintetben az elektromos hálózat, a tetőszerkezet megújítását valamint a külső nyílászárók cseréjét tervezzük, melynek érdekében pályázatot nyújtunk be a TOP-programra. A fogászati ellátás fejlesztése érdekében a rendelők felújítását, illetve új fogorvosi székek és egyéb eszközök, közte a még hiányzó fogászati röntgenberendezés beszerzését tervezzük. Az iskola és az óvoda között létesítendő tanuszoda tervei készen vannak, melynek megépítése is hamarosan elkezdődhet a kormányzati beruházásnak köszönhetően.

A 2018-as esztendő január 6-án egy örömteli rendezvénnyel indult. Az Andrássy Gyula Általános Iskola tornatermében a hagyományoknak megfelelően nagysikerű újévi koncertet adott Letenye Város Fúvószenekara. Beszédemben azt hangsúlyoztam: reméljük, hogy ez az öröm egész évben kitart, hiszen az elvégzett munka eredményeként jelentős fejlesztések kezdődhetnek meg városunkban – emelte ki Farkas Szilárd polgármester.