Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.02

Elismerték a letenyei Billege István polgárőr munkáját is

Éves közgyűlését tartotta Pacsán, a közel négyezer tagot számláló Zala Megyei Polgárőr Szövetség.  A közbiztonsági feladatok mellett természetesen előtérbe került a karitatív tevékenység a polgárőri szolgálatban. A koronavírus világjárvány miatti korlátozások idején ugyanis a polgárőrök vállalták magukra, hogy az időseket, a legrászorultabbakat a napi teendőkben, például a bevásárlásokban segítsék. Akik ezt igénybe vették, ránk bízták a pénzüket és egy pillanatig sem féltek, hogy csalódniuk kell, emelte ki Horváth Róbert a művelődési házban megtartott rendezvényen.

Az elnök szólt arról is: kivették részüket a tömeges oltások idején az oltópontok zavartalan működtetéséből is. A járvány enyhülése azonban nem csökkentette feladataikat, mert a kormány számít rájuk a déli határszakasz védelmében is, ahol rendszeresen adnak egyhetes szolgálatot a zalai polgárőrök is. Többen közülük szabadságot vesznek ki, hogy teljesíteni tudják az önkéntesen vállalt feladatokat, számolt be róla. S mindezt úgy, hogy közben újraindult az élet, a települések igyekeznek pótolni az elmaradt rendezvényeket, és ezeken a polgárőrök jelenléte szinte kötelező elem.

A következő napokban, hetekben például országos és nemzetközi kerékpáros-versenyek lebonyolításában is számítanak rájuk, ezeken 80-90 polgárőr ad szolgálatot.  Az elmúlt év történéseit taglalva elmondta, hogy a megyében 113 egyesület működik 3961 taggal, és ez az adat némi csökkenést mutat. Ebben közrejátszik az országot is jellemző idősödés – erről egy adat: 688 zalai tag töltötte már be a 60. életévét. Az utánpótlást jelentő fiatalok, 14–18 év közöttiek száma 53, és reményt keltő, hogy többen választották közösségi szolgálatuk helyeként a polgárőrséget: tavaly 58 középiskolás döntött így.

Az elmúlt esztendőben a zalai polgárőrök összesen 209 122 óra szolgálatot adtak, ami napi 525 órát jelent és 55,6 órát tagonként. Segítették egyebek mellett a rendőrség, az adóhatóság, a katasztrófavédelem munkáját, kivették részüket a járványügyi feladatokból, sportrendezvények biztosításából. Munkájuk során 4709 esetben intézkedtek: bűnelkövetőt tartottak vissza, körözött autót jeleztek, segítséget nyújtottak, információt adtak át. Mindemellett pedig részt vettek eltűnt személyek felkutatásában is. Munkájuk ellátását 71 szolgálati gépkocsi, 38 robogó, 2 motorkerékpár, 152 kerékpár segíti, adnak lovas és kutyás szolgálatot is. A közgyűlésnek helyet adó város nevében Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere fejezte ki elismerését a polgárőrök szolgálatáért, amivel segítették az önkormányzatokat és a közbiztonság fenntartását.

letenye-billege-istvan-2022.jpg

(Billege István. Fotó: Letenye Média)

A megyei szövetség vezetője a rendezvény során több kitüntetést adott át. Ezek közül egyik a mi polgárőrségünket is érinti.
Az éves közgyűlésen az átlagon felüli teljesítményét értékelve a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát kapta meg a letenyei Billege István, a 2002-ben 27 fővel alakult Letenye Polgárőr Egyesület oszlopos, és máig aktív tagja. (Billege István nyugalmazott hivatali osztályvezető és volt települési képviselő is. Évtizedeken át aktívan részt vett Letenye sport és kulturális életében. A Szerk. ) A díjhoz és elismeréshez ezúton gratulál Letenye Város Önkormányzata! - közölte honlapunkkal Farkas Szilárd polgármester.