Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.02.12

Disznókat vágtak Letenye főterén

A Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat (HNÖ), Letenye Város Önkormányzata és a helyi DOHÖTE (Dunántúli "St" Flórián Olimpiai Sport és Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület) immár harmadik alkalommal rendezte meg a város főterén a hagyományőrző népi disznóvágást.

 

letenye-disznovagas-2018-1.jpg

(Fotó: j-b) Gyuricz Mária főszervező,Farkas Szilárd polgármester, Friman Martin főszervező)


Gyuricz Mária a HNÖ elnöke honlapunknak elmondta, a "disznólkodás" szombaton reggel 6.30-kor vette kezdetét, amikor is két darab 200 kilós disznót vágtak le a szakemberek és segítők, aztán a röfik feldolgozása után 9 órakor vette kezdetét a parkolóban felállított sátorban a toros ételek készítése.

 

letenyei-fiatalok.jpg

(Akcióban a Letenyei Fiatalok csapata)


A civil szervezetek ezúttal is jeleskedtek. Finom, friss étkeket készített a DOHÖTE, a HNÖ, a horvátországi Hlebine csapata, ízletes pörköltet készített a Letenyei Fiatalok gárdája, főzésben-sütésben jeleskedtek a Mura Mentőcsoport, a Letenyei Polgári Egylet valamint a Fidesz-KDNP tagjai és ínycsiklandó húspogácsákat készített a prelogi Ivan Gudlin - hallottuk Gyuricz Máriától.

 

letenye-dohote--2018.jpg

(A Dohöte csapata kolbászt és hurkát készített a röfikből)


Az eseményt délelőtt megtisztelte jelenlétével Cseresnyés Péter államtitkár, majd a kora délutáni nyilvános kóstolást Farkas Szilárd letenyei polgármester nyitotta meg, aki köszönetképpen minden csapatnak oklevelet nyújtott át. A rendezvényen Friman Martin helyi zenetanár kérésének köszönhetően fellépett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának zenekara a PTE Brass Band is.