Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.24

Borfesztivál Letenyén

A XXXVI. Mura Menti Napok keretén belül kezdődött meg augusztus 18-án (vasárnap) Letenyén a Mura Menti Bornapok folklór és fúvós est. Elsőként a borászok felvonulására, menetzenére, menettáncra került sor, amely során közreműködött Letenye Város Fúvószenekara.

letenye-mura-menti-bornapok-2019-1.jpg

letenye-mura-menti-bornapok-2019-2.jpg

A rendezvényen többek között jelen voltak a Letenye Borbarát Hölgyek Társaságának, a keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének, a Da Bibere Zalai Borlovagrend, a szlovéniai Csentei Szőlőtermelők Egyesületének képviselői és természetesen a Letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének tagjai valamint képviselte magát a Somlói Borlovagrend is. A szépszámú vendégsereget elsőként a letenyei egyesület elnöke, Somogyi András köszöntötte, majd Farkas Szilárd letenyei polgármester szólt arról, hogy az idén 30 éves a kisváros, ugyanakkor jubileumot ünnepel a Letenyei Borbarát Hölgyek Társasága is, amely 10 éve alakult meg.

letenye-mura-menti-bornapok-2019-3.jpg

letenye-mura-menti-bornapok-2019-4.jpg

A 36. alkalommal szervezett letenyei bornapokat dr. Brazsil József a Da Bibere Zala Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg. Mint mondta, a letenyei borfesztiválon mindenki azon fáradozzon, hogy öt dolognak feleljen meg. Mit iszik? Finom zalai bort. Miből issza ezt? Talpas üvegpohárból fogyasztjuk. Miként adják át ezt neki? Kedvesen, barátian. Nézzék meg, hogy milyen a bor és, hogy azt miből töltik ki, ugyanis a szép zalai bornak üvegben a helye és üvegből-üvegbe töltve a legfinomabb élvezeti értéket adja - hangsúlyozta a zalai borlovagrend vezetője.

letenye-mura-menti-bornapok-2019-5.jpg

letenye-mura-menti-bornapok-2019-6.jpg

Ezt követően hagyományteremtő szándékkal Aigner Géza letenyei plébános áldotta meg a borászokat és a borokat és a közönséget, majd a főszervező Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárnak köszönhetően kulturális műsor vette kezdetét a főtéren felállított színpadon, amely során fellépett a Letenyei Horvát Éneklőcsoport, a Varasdi Mandolin Együttes (Horvátország), Letenye Város Fúvószenekara, a horvátországi KUD. Ziskovec Folklóregyüttes és a szintén horvát Limena Glazba Kotoriba Fúvósegyüttes. A jófajta zalai nedűkről a borházak széles kínálata gondoskodott.  (Fotók: Farkas - Németh Eszter)