Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.03

Bölcsődefejlesztés Letenyén: a szülők is segítettek

Tavaly szeptemberben a Sokszínvilág Alapítvány pályázatot nyújtott be a „Hazai családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde-fejlesztési program nem önkormányzati fenntartók részére” címmel kiírt nyílt pályázati felhívásra.  A benyújtott pályázat pozitív elbírálásra került. A pályázat célja az Új Családi Bölcsőde kialakítása. A pályázat tárgya az alapítvány részére vissza nem térítendő támogatást nyújtott 8.000.000 forint összegben, 200.000 forint alatti kis értékű tárgyi eszköz beszerzésére nyílott lehetőség. A pályázati forrás lehetővé tette, hogy a már meglévő 7+1 férőhely további 8 hellyel bővüljön.

A korábbi telephelyen a bővítés lehetősége a hely szűkössége miatt nem volt megvalósítható, ezért az időközben felszabaduló önkormányzati ingatlanba való költözés lehetősége vetődött fel. A letenyei képviselő-testület hozzájárulásával a Letenye, Bajcsy-Zs. u. 2/B) szám alatti épületbe (A volt Gondozási Központ. A Szerk.) került sor a megvalósításra.

letenye-bolcsode-2022.jpg

Szintén a képviselő-testület hozzájárulásával a már működő családi bölcsődével való feladatellátási szerződés módosításra került. Letenye Város Önkormányzata továbbra is anyagilag támogatja a családi bölcsődék működését. Az épület méretéből adódóan lehetőség volt a két családi bölcsőde egy épületben való elhelyezésére. Külön étkezőhelyiség, valamint két gyermekmosdó is kialakításra került. A továbbiakban szeretnének kialakítani egy tornatermet, ahol lenne lehetőség nagyobb térben megmozgatni a gyerekeket a téli, vagy esős idő esetén is. Ehhez keresik a pályázati forrásokat, illetve támogatókat.

A költözés, engedélyeztetés-folyamata nagyon gyorsan, két hét alatt bonyolódott le. A munkák nagy részét az alapítvány kuratóriumának családtagjai, dolgozók és szülők segítették. De bekapcsolódott a város polgármestere és alpolgármestere is. A bútorok összeszerelésében pedig civilek segédkeztek.

A vizesblokkokban a szakirányú munkák, illetve a gépek beszerelésében, beüzemelésében egy helyi vállalkozó ajánlott fel segítséget. A bútorok, játékok, eszközök rendelése, beszerzése már a korábbi hónapokban elkezdődött. Az épület előtt játszóudvar került kialakításra, az udvar rendezésében a közfoglalkoztatottak is részt vettek. A gyermekek 2022. május 11-én vették birtokukba az új játszószobákat, játékokat, bútorokat.

letenye-bolcsode-2022-2.jpg

A támogatásból új bútorok, játékok, textíliák, konyhai kis- és nagygépek is beszerzésre kerültek, amelyek nem csak a gyermekek biztonságát, játékát, hanem a négy dolgozó kényelmét, jobb munkakörülményeit is biztosítják.  A pályázat megvalósulása jelen esetben 16 (6 hónapos kortól 3 éves korig) kisgyermek számára biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását és lehetővé teszi a Letenyén és környékén élő családok számára a munkavégzés lehetőségét. Így a szülők esztétikus, biztonságos környezetben, meleg, szeretetteljes családias légkörben tudhatják gyermeküket a következő 5 évben.

Szeretettel várja a Sokszínvilág Mini és Sokszínvilág Manó Családi Bölcsőde a leendő bölcsődés korú gyermekeket – fogalmazott Hermán Zsoltné Szunyogh Éva, a Sokszínvilág Alapítvány kuratóriumának elnöke. Farkas Szilárd polgármester hozzátette: bírálat alatt van egy úgynevezett RRF bölcsőde pályázat is, melyet az önkormányzat üzemeltetne a jövőben, új épület megépítésével. (Fotók: Sokszínvilág Családi Napközi Játszóház - Facebook)