Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.15

Bölcsőde Letenyén

Magasabb szintű jogszabályi változásoknak köszönhetően 2017. január 1-jén egységes szabályozás lépett hatályba a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozóan.
Ugyancsak 2017. január 1-jén lépett hatályba a Gyvt. 94. § (3a) bekezdése is, amely szerint, ha a bölcsődei ellátásra az adott településen legalább öt gyermek tekintetében igény jelentkezik, vagy a település - jogszabályban meghatározottak szerint megállapított - 3 év alatti lakosainak száma meghaladja a 40 főt, a települési önkormányzat köteles gondoskodni a gyermekek bölcsődei ellátásáról a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások bármelyik formájának biztosításával, önállóan, társulásban vagy ellátási szerződés útján.

 

letenye-farkas-szilard-polgarmester.jpg

 

Letenye esetében felmérték az igényeket, 10 család jelezte, hogy igénybe venné a bölcsődei ellátást. Letenye városában a helyi népesség-nyilvántartó rendszer szerint 99 fő 0-3 év alatti gyermek él, azaz településünk mindenképpen köteles gondoskodni a bölcsődei ellátásról.

 

A jogszabályi változások miatt legutóbbi ülésén Letenye Város Képviselő-testülete tárgyalta és megvitatta a bölcsőde létrehozásával kapcsolatos kérdéseket. Farkas Szilárd polgármester ismertette, a bölcsődei ellátásra számos forma nyújthat megoldást, a klasszikus bölcsőde, a mini bölcsőde, a családi bölcsőde, vagy a munkahelyi bölcsőde.

 

Az önkormányzatnak a jogszabályoknál fogva van akár új bölcsődei intézmény kialakítására is van lehetősége, mely esetben tárgyi és személyi feltételeket is biztosítani szükséges, melyet egyenlőre csak nyertes pályázat útját tudna az önkormányzat megvalósítani. Említhetek további megoldási formákat is, amely a meglévő óvoda átszervezését jelentheti, vagy társulásban történő működtetést, de a feladat-ellátási szerződéssel biztosított ellátás is egyfajta megoldás lehet - mondta honlapunknak Farkas Szilárd polgármester.

 

A képviselő-testület egyenlőre az utóbbiban látja a megoldást. Letenyén évek óta működik a Sokszínvilág Képességfejlesztő és Foglalkoztató Családi Bölcsőde. Hermán Zsoltné Szunyogh Éva a bölcsőde vezetője az ülésen részletes tájékoztatást nyújtott a helyi bölcsőde működésére vonatkozóan.

 

A hosszas tárgyalás után a képviselő-testület azt a határozatot hozta, hogy feladat-ellátási szerződést köt a Sokszínvilág Képességfejlesztő és Foglalkoztató Családi Bölcsődét fenntartó alapítvánnyal 2018. január 1. – 2018. december 31. időszakra és letenyei ellátottanként támogatást is nyújt a családi bölcsőde fenntartójának, így a térítési díjak a meglévőnél alacsonyabbak lesznek. A szerződés megkötése jelenleg folyamatban van – hallottuk Farkas Szilárd polgármestertő, aki hozzátette azt is, hogy ennek ellenére bíznak a pályázat kiírásában is.

A bölcsődei ellátás jövő január 1-től a letenyeiek részére a Sokszínvilágnál lesz.