Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.01

Az új horvát szabályok miatt több órás várakozás is kialakulhat a letenyei határon

Három órás várakozásra is számíthatnak az utazók a letenyei határon, de ez az összes magyar-horvát közúti határátkelőt érinti!

"A Letenye Autópálya Határátkelőhelyen 2021. július 1-jén 7 óra 30 perctől 3 óra várakozás alakult ki a kilépő személyforgalmi sávon, továbbá a Letenye Közúti Határátkelőhelyen pedig 2 óra várakozás alakult ki a kilépő személyforgalmi sávon.

A  várakozás a horvát rendőri szerv mai napon bevezetett ellenőrzési szigorítása miatt alakult ki.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a célországban érvényben levő utazási feltételekről (szállás regisztrációs igazolás, COVID-19-el összefüggő beutazási szabályok) továbbá az úti okmányaik érvényességi idejéről!

Az utazás továbbra is érvényes úti okmányokkal lehetséges, ami magyar állampolgárok esetében érvényes személyi igazolványt, útlevelet vagy kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt jelent." - tájékoztatott csütörtökön a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

letenye-hataratkelo-2021.jpg

Információink szerint a várakozási idő a horvát hatóságok intézkedései miatt alakult ki, ugyanis július 1-től új szabályokat  léptetett életbe Horvátország. Azt nem tudjuk, hogy ezt időben egyeztették-e a magyar hatóságokkal.

A határátlépéshez célszerű minél hamarabb digitális úniós COVID igazolást beszerezni, azzal "simán" át lehet jutni Horvátországba.

A Horvátországba való belépés új szabályozásával kapcsolatban a konzuli szolgálat honlapján találhatók részletes információk. Egyébként úgy tudjuk, hogy a magyar zágrábi nagykövetség is csak szerda éjszaka értesült az új horvát szabályokról.

"Július 1-jétől új határátlépési feltételek léptek érvénybe Horvátországban függetlenül attól, milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik - derült ki a válságstáb pénteki jelentéséből.

Azok, akik rendelkeznek digitális uniós COVID igazolással, korlátozások nélkül léphetik át a határt.
Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot. Az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.
Két oltásnál a második dózis felvételétől 14 napnak kell eltelnie.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója ezzel kapcsolatban a sajtónak azt mondta: arra számítottak, hogy "a józan ész végül győzedelmeskedni fog", de csökkent az oltakozási hajlandóság, ami rossz szerinte, mert nem lehet sikeres turisztikai idényt zárni, ha nem nő az átoltottság aránya.

Figyelmeztetett: akár már ősz előtt elérheti Horvátországot a negyedik hullám, mivel jelen van a gyorsabban terjedő delta variáns, amely a bevizsgált pozitív minták 43 százalékát tette ki utoljára. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 488 759-en kaptak védőoltást, közülük 1 080 118-an már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka." - írta az MTI.