Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.22

Az Év fáját ültették el a letenyei iskolában

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség ismét meghirdette Világfák kampányát. A programban a szövetség tagjai egy szimbolikus lépést tesznek a jövőért: elültetik az elmúlt években „Év fája” címet elnyert fafaj egy vagy több csemetéjét.
Október 10. és november 30. közötti akció keretein belül az év fája facsemete beszerzését a Letenyei Gyermekekért Alapítvány pályázatához a Letenyei Erdészet erdészetigazgatója, Illés György irányította.

 

letenye-iskola-faultetes-1.jpg

 

 

letenye-iskola-faultetes-2.jpg


A helyi faültetési akciót november 10-én szerveztük az alsó tagozatosok és a nyolcadikosok részt vételével. Az eseményen 5 mezei szilt ültettünk. A bevezető gondolatokat követően a második/a-sok mesemondása és szavalata hívta fel a figyelmet a fák fontosságára.
A támogatási, megbízási szerződéssel 25 ezer forintért, kertészeti eszközök kerültek beszerzésre. Emléktáblát kaptunk, ami rogyasztott üveghulladékból készült, jelképezi a hun életfa motívumot.

 

letenye-iskola-faultetes-3.jpg

 

letenye-iskola-faultetes-4.jpg

 

Minden növényi ábrázolás közül az életfa, más néven a világfa a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát az ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. A világfa a magyar népmesék világképében az ÚT, amelyen a mesehős az égbe vagy az alvilágba jut.

    Halminé Mikó Erzsébet - munkaközösség vezető