Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.12

Az áldatlan állapotok miatt megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Letenyén

A képviselő-testület - a hulladékszállítást végző nagykanizsai szolgáltatóval egyeztetve - július 9-i ülésén egyhangúlag döntött a városban kialakított szelektív szigetek (mind az 5 szelektív sziget) végleges megszüntetéséről, mint ahogy azt már számos település megtette a környéken, a kialakult áldatlan és olykor minősíthetetlen állapotok miatt.

A tapasztalatok sajnos azt mutatták, az elmúlt években a szelektív szigetek amúgy sem váltották be valódi funkciójukat, hogy a kommunális hulladék elhelyezésére kettő konténert is megrendelt és telepített az önkormányzat két szelektív sziget esetében.

letenye-szelektiv-hulladekgyujtes-2020.jpg

(Fotó: archív. Szelektív hulladékgyűjtő sziget Letenyén, a Petőfi utcában)

Az önkormányzat az utóbbi időben a szigeteken lévő, kommunális hulladékkal telt konténereket heti szinten ürítette, mely a 2020. évi első negyedévben több, mint 500.000 Ft többletköltséget jelentett, éves díjban számolva pedig több, mint 2,1 millió Ft-ot vont el a helyi költségvetésből, holott a rendeltetésszerű használatból (megfelelő hulladék a megfelelő konténerben) adódó ürítések díjmentesek. Ezen állapotokról korábban jómagam is beszámoltam az sajtónak.

Az éves közmeghallgatáson is téma volt a hulladékszállítás és elhelyezés ügye. Tapasztaltuk azt is, hogy a környékbeli településekről Letenyére szállítja a lakosság a kommunális hulladékot, melyet szabálytalanul, a szelektív konténerekben helyeztek el, ezzel elvéve a helyi lakosságtól a szelektív gyűjtés lehetőségét. A szelektív szigeteken több alkalommal építési törmeléket is deponáltak, mely minden alkalommal többletmunkát okozott, főként a Sport utcai és a Petőfi utcai szelektív szigetek esetében.

Korábban több alkalommal felhívtuk a figyelmet a rendeltetésszerű használat fontosságára, valamint tájékoztató információk is kihelyezésre kerültek a szelektív szigeteken lévő gyűjtőkonténerekre. Az ún. "harang" alakú konténerek visszaállítására nem volt lehetőség.

A fentiekre tekintettel a megszüntetés dátuma: 2020. szeptember 1. A megszüntetésről a Tisztelt Lakosságot a háztartásokba eljuttatott szórólapokon tájékoztatjuk.

A városban továbbra is elérhető lesz a zsákos, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, valamint a letenyei hulladékudvar is rendelkezésre áll, továbbá a különféle veszélyes hulladék leadására - térítés ellenében - Nagykanizsán, a Vár utca 5. szám alatt is lehetőség van.

A képviselő-testület úgy döntött, megvizsgálja az évi kétszeri lomtalanítás lehetőségét a jövő évtől - tájékoztatott vasárnap Facebook oldalán Farkas Szilárd letenyei polgármester.