Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.19

Anyagi eszközökkel támogatja a letelepedést a letenyei önkormányzat

Farkas Szilárd polgármester honlapunknak elmondta: 2015-ben vetődött fel, hogy támogatni kellene a Letenyén ingatlant vásárolni szándékozókat, illetve azokat a családokat, melyek a határ menti kisvárosban akarnak letelepedni.
Az önkormányzat rendeletet alkotott, melyben lakásvásárlási, -bővítési és -felújítási támogatás nyújtásáról határozott. Képviselő-testületi döntést követően az érintett családok 250 ezer forintos támogatásban részesülhetnek a különféle célok megvalósításához.

letenye-farkas-szilard-polgarmester-2019.jpg

(Farkas Szilárd letenyei polgármester)

Azt is érdemes tudni, hogy elsőbbséget élveznek az elbírálás során a fiatal házasok, a többgyermekes családok, a gyermeküket vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülők.
A tapasztalatok szerint a lakásfelújítás kapcsán benyújtott kérelmek a 2016 óta eltelt időszakban nem voltak számottevők, a letelepedni kívánók inkább lakásvásárláshoz vették igénybe az önkormányzati költségvetésben rendelkezésre álló forrás kimerüléséig a támogatást.
Ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a rendeletet módosítja, és kiveszi belőle a lakásfelújítást.
Az így átalakított támogatási forma tavaly is népszerű volt, 2018-ban tizenkét család kapott fejenként 250 ezer forint lakásvásárlási támogatást. Farkas Szilárd hozzátette: azok is benyújthatják a kérelmüket, akik a döntést megelőzően egy éven belül vásároltak ingatlant.
A polgármester végül jelezte: 2019-ben is tervezni kívánja a testület a helyi költségvetésben a  összegét, de ezen túl is számos lehetőséggel (például szociális tűzifa-támogatás vagy a Bursa Hungarica ösztöndíjprogram, szociális földprogram) igyekeznek vonzóvá tenni a határ menti kisvárost.