Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.24

A március 15-i ünnepség Letenyén - Videóval

Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár szervezte nemzeti ünnep a Kossuth emlékoszlopnál vette kezdetét. Elsőként Letenye Város Fúvószenekara adott térzenét, majd játszotta el a Himnuszt, amely után a helyi Harangozó Józsefné szavalata hangzott el, aki Erdélyi József: Március 15-én című költeményét mondta el.

 

letenye-marcius-15--1.jpg

 

letenye-marcius-15---4.jpg


A koszorúzást követően a Farkas Szilárd polgármester köszöntötte az ünneplőket.


 

Az ünnep szónoka Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke volt.
Mint többek között elhangzott, az 1848-as történésekkel kapcsolatban bármelyik nézőpontot is vesszük elő, meg kell találnunk benne a nekünk erőt adó és a felnövekvő generációknak újabb és újabb muníciót jelentő tartalmakat. Nincs olyan történelmi eseményünk, amelyet ekkora szeretettel venné körül a közvélekedés, a közgondolkodás.
Minden falunkban a Kosssuth vagy a Petőfi utat találjuk meg először, városainkban a Széchenyi teret szinte mindegyikben felfedezhetjük. Mindez azt is jelenti, hogy nem csak a történészek tudatában maradt meg és áll szilárdul 1848-49, hanem benne van a közvélekedésben, a közgondolkodásban, ahogy remélhetőleg a letenyei ünneplők szívében is - fogalmazott Pácsonyi Imre.

 

letenye-marcius-15---2.jpg

 

letenye-marcius-15---3.jpg


A szónoklat után a zalaegerszegi Énekmondó Együttes Márciusi ragyogásban című zenés irodalmi összeállítása hangzott el, majd végül a fúvószenekar által eljátszott Szózat hangjaival zárult a letenyei ünnepség.