Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.01

A letenyei polgármester is átesett a koronavírus által okozott fertőzésen

Tavaly március közepe óta a letenyeiek mindennapjait nagymértékben beárnyékolják az új koronavírus járvánnyal összefüggésben lévő korlátozások, a veszélyhelyzet és a személyes védekezés. Nehéz volt megszokni a maszk mindennapos használatát, a mosoly nélküli arcokat, a rendezvények nélküli mindennapokat. Farkas Szilárd polgármester és felesége, illetve családtagjaik még decemberben átestek a vírusfertőzésen – tudta meg honlapunk.

letenye-farkas-szilard-portre-2021.jpg

(Farkas Szilárd letenyei polgármester)

Merjünk-e róla őszintén beszélni? – kérdeztük a polgármestert.

 

A városvezető és felesége, Farkas-Németh Eszter a betegség kezdeti tüneteiről beszéltek. Mint elmondták: egyik este a megszokottól eltérően rossz közérzettel érkeztek haza a munkahelyükről, miközben érzésük szerint minden nap szigorúan betartották a járványügyi előírásokat, sőt ezekre rendszerint felhívták a környezetükben élők figyelmét is. Az antigén (orrgaratból vett minta) gyorsteszt azonban kimutatta a fertőzés jelenlétét.

Aznap azonnal önkéntes karanténba vonultak és a velük egy háztartásban élő családtagokat is azonnal elszeparálták, a munkát pedig „home office”-ban folytatták.
A fertőzés előtt is fokozottan figyeltünk a maszkhasználatra, a kézfertőtlenítésre, a távolságtartásra, a felületek fertőtlenítésre és még sorolhatnám, sőt a helyi közösség figyelmét is felhívtam erre – folytatta Farkas Szilárd. Aztán sajnos néhány nap múlva azonban a velünk egy háztartásban élő családtagoknál is jelentkeztek a tünetek, a gyorsteszt szintén pozitivitást mutatott.

A családban velünk él feleségem édesanyja és nagymamája, aki 88. életévét tölti, érthetően őérte aggódtunk a legjobban. A tünetek tipikusak voltak, elsőként talán a rossz közérzet mellett a vérnyomás-ingadozást említeném. Ez körülbelül néhány napig tartott. Párhuzamosan a vérnyomás értékek mellett a fejfájás, hőemelkedés és izomfájdalom jelentkezett, majd enyhe torokfájás, hirtelen orrdugulás, szaglás és ízlelés minimális csökkenése, legvégül pedig enyhe köhögés és mellkas-, valamint hátfájdalom.

A tünetek kialakulását megelőzően már néhány hónappal nagy dózisban C-vitamint és D3-vitamint szedtünk, de megelőzésképpen a tünetek jelentkezésekor, a későbbi szövődmények elkerülése miatt az antibiotikumos kezelésre is szükség volt. Nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztottunk, valamint sokat tartózkodtunk a friss levegőn, a kertes házban ez könnyen megoldható volt. Időközben a meglévő tünetek hol enyhültek, hol felerősödtek, mindennap más közérzet volt a meghatározó, olyan „hullámzó” érzés volt mindez.

Érdekes, hogy szerencsére a 88 éves nagymamát kevésbé viselte meg a vírus, pedig jó néhány krónikus betegséggel küzd. Sokat segítettek orvos-ismerősök és asszisztensek, akikkel telefonon tartottuk a kapcsolatot, de a vírusfertőzésen már korábban átesett letenyeiek véleményét is meghallgattuk. Azonban az ismeretségi körünkben mindenki eltérő tünetekről számolt be – folytatta a polgármester.

Nálunk szerencsére mindez három hét alatt és szerencsésen zajlott le. Talán bízhatunk abban, hogy néhány hónapra védettek lettünk az újabb vírusfertőzéssel szemben. A szeretteinkkel együtt – amint lehet – természetesen a védőoltás beadását kérjük. Az idős családtagok postai úton már vissza is küldték az oltás iránti igényüket – tette hozzá Farkas Szilárd, s egyben felhívta a figyelmet a járványügyi intézkedések, valamint a március 1-jéig érvényben lévő korlátozások betartására is.