Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.09

A járás legmodernebb rendelőintézete lesz a letenyei

Még a korábbi önkormányzati ciklusban fogalmazódott meg a gondolat, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő (nagyobb esőzésekkor vödröket kellett kitenni a folyosókra, mert beázott az épület) letenyei rendelőintézetet pályázat segítségével korszerű Egészségházzá kell átalakítani.

A Nyugat-dunántúli Operatív Programhoz benyújtott 230 millió forintos pályázatunk még 2013-ban támogatást nyert, így végre megújulhatott egészségházunk, melynek előnyeit a város és a térség lakói is hamarosan élvezhetik - nyilatkozta a Letenye Médiának Farkas Szilárd polgármester, amikor a hamarosan elkészülő, a járást is kiszolgáló helyi Egészségház felújításával kapcsolatosan kerestük fel.

 

letenye-rendelointezet-1.jpg

(Ilyen volt a letenyei rendelőintézet az átalakítás megkezdése előtt)

 

- Mikor indult a beruházás vagyis a régi orvosi rendelő átalakítása?

- Az önkormányzat tavaly augusztusban kötött támogatási szerződést a "Letenye városban egészségház kialakítása” című projektre. Első lépésben a vissza nem térítendő állami támogatás 200 millió volt, majd az előre nem prognosztizált költségek miatt ismét pályázott a város és újabb 29 millióhoz jutott - fogalmazott a településvezető.

- Letenyének mennyivel kellett hozzájárulnia?

- Saját erőből 45 milliót terveztünk a költésgvetésbe és annyit is adtunk hozzá - mondta Farkas Szilárd.

 

letenye-rendelointezet-2.jpg

(Így nézett ki a letenyei rendelőintézet felújítás közben)

 

- Mi minden készült illetve készül el a 274 millióból?

- A kivitelezési munkák Z-Pannon Kft. részéről 2014. ősszel kezdődtek és a napokban fejeződtek be, az épület együttes műszaki átadás-átvétele június 30-án a közös bejárás alkalmával megtörtént. Kívül-belül teljesen megújítottuk az épületet, és ide költöztetjük a gyermekorvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot is. A járóbeteg-szakellátást, így többek között a szemészet, belgyógyászat, nőgyógyászat, tüdőgyógyászat, füll-orr-gégészet, fizikoterápia továbbra is a Kanizsai Dorottya kórház biztosítja heti több mint 100 órában.
Az épület a XXI. századi követelményeknek maximálisan megfelel, homlokzati hőszigetelés, nyílászárók cseréje, új tetőtér kialakítása is megtörtént. A földszinten fog működni a gyermekorvosi rendelés és a védőnői szolgálat. Az emeleti részeken a korszerű labor és járóbeteg szakellátást biztosító rendelők, valamint a fogorvosi rendelők. Az orvosi eszközök beszerzése hamarosan megtörténik, jelenleg az ajánlatok kérése zajlik. Tudni kell, hogy 4 dimenziós ultrahang készülék is beszerzésre kerül majd Letenyére - tudtuk meg a polgármestertől.

 

letenye-rendelointezet-3.jpg

(A letenyei rendelőintézet napjainkban)

 

- Az akadálymentesítést is sikerült megoldani?

- Természetesen. Az akadálymentesített bejutás alapból tervezésre került, sőt egy erre a célra kialakított lift is segíti a betegek rendelésre történő eljutását. Ugyanakkor a komplexumot kamerával és riasztókkal is felszereltettük.

- A próbaüzem után mikor kezdődhet a konkrét betegrendelés?

- A háziorvosi és fogorvosi körzetek, valamint a járóbeteg szakellátást biztosító eszközök várhatóan augusztus-szeptember hónapban kerülnek költöztetésre, majd egy ünnepélyes átadást követően a rendelések ősszel már a felújított épületben kezdődnek meg. Úgy gondolom, hogy a térség, a Letenyei Járás egyik legmodernebb egészségügyi intézményéről van szó, külön öröm számomra, hogy folyamatos az érdeklődés az intézményben történő magánrendelés megvalósulása iránt - mondta végezetül honlapunknak Letenye első embere, aki a megelőző önkormányzati ciklusban választott képviselőként foglalt helyet Letenye vezetésében.