Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A járás legmodernebb Egészségházát avatták Letenyén

Pénteken kora délután került sor a megújult letenyei Egészségház avató ünnepségére. A Kárpáti utcai épületnél Farkas Szilárd polgármester szólt arról, hogy a megvalósult beruházás elsődleges célja a város egészségügyi alap- és szakellátásának javítása, egy helyre történő integrálása és infrastruktúrájának korszerűsítése volt.

 

letenye-egeszseghaz-1.jpg

 

A projekt során megvalósult az épület felújítása, akadálymentesítése, energiahatékonysági korszerűsítése, az alagsor bővítése valamint a lapostető beépítése. A korábbi régi épületből az újba költöztették a gyermekorvosi szolgálatot és a két védőnői körzetet is. A Letenyei Járás legmodernebb rendelőintézetében a felnőtt háziorvosi, fogorvosi alapellátások és a járóbeteg szakellátás változatlanul működik. Letenyén aktív fekvőbeteg-ellátás nem működik, a helyi és térségi lakosság a Kanizsai Dorottya Kórház egészségügyi szolgáltatásait veszi igénybe. A letenyei Egészségház a kanizsai kórház telephelyeként működik, amely az önkormányzat tulajdonában és részben a kórház fenntartásában üzemel.

 

letenye-egeszseghaz-2.jpg

 

A projekt megvalósítása tavaly októberben kezdődött és az idén augusztus végéig tartott, a kivitelező a Z-Pannon Kft. volt. A felújítás költsége 229 millió forint volt, melyhez a városi önkormányzat további 45 millió forintot tett hozzá. Bár a beruházásnak vége van, további fejlesztésekben gondolkozik az önkormányzat. Többek között eszközbeszerzések történnek meg, így az önkormányzat új várótermi padokat rendelt meg és folyamatban van a nőgyógyászati szék cseréje és bútorok cseréje is. Az épület lifttel lett ellátva, kamerák kerültek felszerelése és betegirányító segíti a mindennapos munkát - mondta Farkas Szilárd.

 

letenye-egeszseghaz-3.jpg


Avató beszédében Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az egészségpolitikai fókuszában az ember mint érték védelme, támogatása, segítése áll elsősorban abban, hogy megőrizze egészségét, munkaképességét, családban betöltött szerepét. Ehhez az alapellátást kell megerősíteni, fejleszteni. A közösségek életminőségének javítása nemzetstratégiai cél, ami növeli a gazdaság teljesítőképességét, javítja az emberi élet minőségét és hozzájárul a fenntartható fejlődéshez is.

 

letenye-egeszseghaz-avato.jpg

 

A politikus szerint soha nem látott infrastrukturális fejlesztések indultak az elmúlt esztendőkben, amelyek mellett egészségmegőrző és szemléletformáló programok kezdődtek. Az alapellátásban 361 háziorvosi, iskolaegészségügyi, védőnői és fogorvosi rendelő újult meg valamint az ebben az ágazatban használt gépek é műszerek átlagos életkora 9,9 évről 6,6 évre csökkent. Ezzel párhuzamosan 161 kórházban volt kisebb nagyobb fejlesztés úniós forrásból és hazai költségvetési támogatásokkal. Ha a TÁMOP és TIOP kifizetéseket megvizsgáljuk, akkor Európában most már dobogós helyen állunk - fogalmazott Cseresnyés Péter.

 

letenye-egeszseghaz-5.jpg


Az avató beszédet követően az épületet Farkas Károly letenyei plébános áldotta meg, majd a szalagátvágást Cseresnyés Péter, Farkas Szilárd és Borsos László a kivitelező Z-Pannon Kft ügyvezetője végezte el. Az ünnepség során közreműködött: Kele Tímea 8.b osztályos tanuló, Németh Márk 3.b osztályos tanuló és a Letenyei Hóvirág Óvoda Katica, Pillangó és Pinocchió csoportjának apróságai.