Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.03

A horvátok és a szlovének is átjönnek tankolni Letenyére

Márciusban jelentősen nőtt a határ menti város egyetlen üzemanyagtöltő állomásán a forgalom az elmúlt időszakban: sokan jönnek ide tankolni az olcsóbb üzemanyagot a szomszédos Horvátországból, sőt, még Szlovéniából is. A horvát „üzemanyagturizmus” a jelentősebb, március hónap hétvégéin háromszor akkora mennyiség fogyott benzinből és gázolajból, mint egy átlagos napon, s úgy tudjuk, azóta is a szokásos napi forgalom kétszeresét bonyolítja le a helyi MOL–töltőállomás.

Farkas Szilárd letenyei polgármester szerint, amíg hazánkban érvényben lesz a nem prémium kategóriájú üzemanyagtípusokra vonatkozó árstop, aki teheti, átjön tankolni – mondta el a Kanizsa TV-nek.

letenye-benzinkut-2022.jpg

(A letenyei benzinkútra sokan érkeznek tankolni a szomszédos horvátországi Muraköz megyéből is)

Magyarországon az árstoppal érintett üzemanyag közel 30 százalékkal olcsóbb a horvátországinál. Farkas Szilárd hozzátette: a tapasztalatok alapján a horvátok nagy része a munkaidejét követően jön tankolni Letenyére, a délutáni–esti órákban növekszik meg a forgalom, és emiatt nő a várakozási idő is.

Persze, voltak olyan márciusi napok, amikor ez nem számított, reggeltől estig hosszú sorokban várakoztak az autósok, hogy tankolhassanak. Ez a kezdeti időszakban kisebb pánikot is kiváltott a helyiek körében, de aztán, és azóta is, főleg a kormányzati intézkedések hatására közelített a helyzet a normálishoz, de amíg itthon érvényben van az árstop, át fognak jönni a határ túloldaláról – fogalmazott a városvezető.

Farkas Szilárd polgármester hozzátette: az itt tankoló horvátok vagy horvátországi magyarok a letenyei üzletekbe is betérnek és megveszik például a szükséges élelmiszereket, ami természetesen, jótékony hatást gyakorol a helyi gazdaságra.
Magyarországon elegendő üzemanyag van, a MOL finomítói teljes kapacitással üzemelnek – ezt már Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi igazgatója mondta el egy márciusi nyilatkozatában.

A március hónapban tapasztalható megnövekedett üzemanyag–kereslet okozta logisztikai és szállítási problémák elhárítása folyamatos – fogalmazott a szakember. – Az üzemanyagot kiszállító kamionok a nap 24 órájában dolgoznak, ezáltal a legfontosabb hazai útvonalakon, autópályákon mindenhol biztosított az üzemanyag–ellátás. Egyre kevesebb helyen vannak időszakos ellátási problémák, a kereslet pedig elkezdett közelíteni az ilyenkor megszokott mennyiség felé. Ugyanez a helyzet a horvát határ közelében működő töltőállomásokon is: az elmúlt napokban mérséklődött a forgalom, de még mindig a szokásos kereslet dupláját tapasztaljuk. Éppen ezért megerősített szolgálattal várjuk a visszatérő ügyfeleket - nyilatkozta a MOL vezető.