Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.27

A Határőrségre emlékeztek Letenyén

Pénteken, a Petőfi utcai volt határőr laktanyában (jelenleg Letenyei Rendőrőrs) került megrendezésre a Határőrség Napja alkalmából a Szent László-napi megemlékezés.
Az eseményen megjelent és meghívott vendégeket Bíró László nyugállományú határőr alezredes, a Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesületének elnöke köszöntötte, majd Peti-Turul Gergő 5. osztályos tanuló Siklósi András: Szent Lászlóhoz című versét mondta el.

A Határőrség hősi halottainak emlékművénél koszorúzásra került sor a létesítményben emelt obeliszknél, amely emléket állít Csere János és Gruber József határőr alhadnagyoknak, akik 1977-ben Letenye környéki járőrözés közben, villámcsapás következtében vesztették életüket. Az emlékműnél többek között koszorút helyezett el: Aigner Géza letenyei plébános, Bíró László egyesületi elnök, Farkas Szilárd letenyei, Baumgartner László bánokszentgyörgyi polgármester, a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége nevében dr. Havasi Zoltán nyugállományú rendőr dandártábornok, a szövetség elnöke.

letenye-hatarorseg-2021.jpg

(Aigner Géza letenyei plébános és Bíró László egyesületi elnök is koszorúzott)

letenye-hatarorseg-2021-2.jpg

(Farkas Szilárd letenyei és Baumgartner László bánokszentgyörgyi polgármesterek is lerótták tiszteletüket)

A megemlékezés során Bíró László elnök mondott köszöntő beszédet, majd dr. Havasi Zoltán dandártábornok szólt az egybegyűltekhez, aki jelenleg is tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Mint mondta, a rendőrség és a határőrség összevonásakor egy kis ideig bizonytalanság volt érezhető, hogy a sok határőr, miképpen tud beintegrálódni a rendőrök közé. Később kiderült, a volt hivatásos határőrökből a szakmailag legjobb, legfegyelmezettebb rendőrök lettek.
Az esemény során a dandártábornok a Veterán Rendőrök Országos Szövetségének elismeréséül dicsérő okiratot és egy emlékzászlót adott át Bíró László elnöknek, amelyben elismerték a Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesületének tevékenységét.

letenye-hatarorseg-2021-3.jpg

(Dr. Havasi Zoltán dandártábornok elismerést adott át a nagykanizsai szövetséget képviselő Bíró László elnöknek)

letenye-hatarorseg-2021-4.jpg

(60. születésnapja alkalmából köszöntötték a letenyei nyugállományú Kovács Pál határőr őrnagyot is)

A program során a tagok elismerésére és köszöntőjére került sor, amely során többek között köszöntötték az egyesület korelnökét, Kónya István nyugállományú határőr alezredest és feleségét Ilonát is. 90. születésnapja alkalmából Hevér Péter nyugállományú határőr alezredest, 80. születésnapja alkalmából Szerpák József nyugállományú határőr őrnagyot, Kovács Márton Nyugállományú határőr törzszászlóst, Vincze Gusztávné egyesületi tagot, 70. születésnapja alkalmából Sólyom János nyugállományú határőr alezredest, Szurok Béla nyugállományú határőr alezredest, Imre Károly nyugállományú közalkalmazottat, Szabó Sándor egyesületi tagot, Gombos Tibor egyesületi tagot, Fülöp Józsefné egyesületi tagot, Vég Józsefné egyesületi tagot és Zsiga Boldizsár egyesületi tagot is.

A Szent László-napi megemlékezés kulturális műsorral és kötetlen beszélgetéssel folytatódott a volt határőr laktanyában. Az 1946-ban létrehozott Határőrséget 2007-ben szüntették meg Magyarországon.