Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.13

A határőrökre emlékeztek Letenyén

A Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesülete június 27-én délelőtt Letenyén a Petőfi utcai volt határőr laktanyában (jelenleg Letenyei Rendőrőrs) tartotta a Határőrség Napja alkalmából Szent László napi megemlékezését. A határőrség, a határőrök és a határrendészek valamint a katonák védőszentjének ünnepén elsőként az objektumban emelt emlékmű megkoszorúzására került sor, amely emléket állít Csere János és Gruber József határőr alhadnagyoknak, akik 1977-ben Letenye környéki járőrözés közben, villámcsapás következtében vesztették életüket. 

A villám sújtott határőrök emlékére emelt alkotásnál volt letenyei határőrök, - jelenleg rendőrök/határrendészek - Sánta Tibor és Timár István álltak díszőrséget.

 

letenye-hataror-nap-2017-1.jpg

(Az emlékművet Farkas Szilárd letenyei polgármester és Farkas Károly plébános is megkoszorúzta)

 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével  Béndek József altábornagy, a határőrség volt országos parancsnoka és Lukács Sándor nyugállományú dandártábornok a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság volt vezetője is.  A koszorúzás előtt Dömők Bálint 8. a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola 8. osztályos tanulója versrészleteket tolmácsolt Szent Lászlóról, a hősökről és a helytállásról. A koszorúzás után Bíró László egyesületi elnök és Farkas Szilárd Letenye polgármestere mondta el ünnepi beszédét, majd Farkas Károly letenyei plébános emlékezett meg Szent László királyról.

 

letenye-hataror-nap-2017-2.jpg

(A Letenyei Határőr Őrsön szolgálatot teljesítő és Letenyén élő egykori bajtársak nevében Zsebő Pál és Dénes Miklós is koszorúzott)

 

Ezt követően dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, a megyei rendőrfőkapitány nevében Berke László ezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság vezető-helyettese 90. születésnapja alkalmából tárgyjutalmat nyújtott át Kónya István nyugállományú határőr alezredesnek, a kanizsai civil szervezet örökös tagjának, aki a letenyei polgármestertől a város borát is átvehette. A határőr nap közös étkezéssel és az emlékek felelevenítésével folytatódott.
Bíró László nyugállományú határőr alezredes a kanizsai egyesület elnöke lapunknak elmondta, a nívós program szervezésében való közreműködésért köszönettel tartoznak a várost képviselő Farkas Szilárd polgármesternek és a művelődési ház munkatársainak is.