Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.11.28

70 éves a letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár - 10 videóval

November 16-án (szombaton) délután zsúfolásig megtelt a letenyei "Fáklya" Művelődési Ház nagyterme, ahol az intézmény fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték.
1945 után komolyan foglalkoztak a letenyei emberek az elhagyott Andrássy-Szapáry grófi kastély épületének hasznosításával. Letenyén akkor is nagy gondot fordítottak a lakosság iskolán kívüli művelődésére, így szinte tálcán kínálta magát a kastélyt a kultúra fellegvárává tenni. 1949-ben már kulturális célokat szolgált a történelmi épület, innen ered a mai jubileum datálása, az intézmény megszületése - mondta beszédében többek között Dömők József a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (FMHK) igazgatója.

letenye-faklya-muvelodesi-haz-es-konyvtar-70-ev.jpg

(A jubileumi rendezvény során Farkas Szilárd polgármester - j1 -ajándéktárgyat nyújtott át Dömők József igazgatónak. Fotó: Mészáros T. László)

Az emeleti helyiségek egybenyitásával előadások tartására is alkalmas helyiségeket alakítottak ki, s igazából 1950. október 15-én avatták fel a már színpaddal ellátott művelődési otthont. Az intézményben kapott helyet a járási könyvtár is, amelyet 1952. december 18-án avattak fel. Az összevont kulturális intézményt Kovács Károly, Szekeres Ferenc, majd 1957-től 1991-ig a Nagykapornakról származó Tóth Oszkár irányította, akitől a mai napig Dömők József vette át a stafétát. A különálló Makovecz-stílusban épült jelenlegi könyvtár épületét 1993. augusztus 20-án adták át, tervezője Nagy Ervin építész, Makovecz Imre tanítványa.

A "Fáklya" Művelődési Ház és Könyvtár nyitott könyv az itt élők számára, amely a hosszú évtizedek alatt a letenyei kultúra zászlóshajójává vált - fogalmazott az igazgató.
A művelődési házat 1960-62 között korszerűsítették, majd évtizedek után az idén tavasszal újították fel az alsó részét, az emeleti rész megújítására pályázatot nyújtottak be.

letenye-faklya-muvelodesi-haz-es-konyvtar-70-ev-2.jpg

(A jubileumi ünnepség során zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. Fotó: Mészáros T. László)

Az ünnepség során Farkas Szilárd polgármester többek között elmondta, fiatal kora ellenére nagyon sok emlék fűzi a művelődési házhoz. Még általános iskolás volt, amikor az intézményben különböző színjátszó körökben szakkörökön vettek részt, izgultak a fellépések előtt. A hét évtized alatt számtalan fellépő lépett a művelődési ház színpadán,  mind-mind egy kulturális értéket mutattak fel. Jó hír, hogy a napokban érkezett meg dr. Kásler Miklósnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője értesítése, amely szerint a tárca, mintegy 1,3 millió forintos támogatást nyújtott a Fejezetek Letenye Történetéből helytörténeti állandó kiállítás megújításának előkészítésére. A városvezető a jubileum alkalmából egyedi ajándéktárgyat is átnyújtott Dömők József FMHK igazgató és a 90 éves Tóth Oszkár részére és köszönetet mondott a művelődési ház és könyvtár munkatársainak munkájáért.

letenye-faklya-muvelodesi-haz-es-konyvtar-70-ev-3.jpg

(Farkas Szilárd polgármester ajándéktárgyat nyújtott át a 90 éves Tóth Oszkárnak is. Fotó: Mészáros T. László)

Bene Csaba a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a letenyei művelődési ház azon kevesek egyike, amelyet egy kastélyból alakítottak ki, így a műemlék épületnek egyedi aurája van, ezt a felújítások során érdemes az utókornak megőrizni.

Az ünnepi program során ajándéktárgyakat nyújtottak át Tóth Oszkárnak, aki 34 évig irányította a letenyei művelődési ház és könyvtárt és a napokban töltötte be 90. életévét. A kulturális műsorban közreműködtek a helyi versmondó kör tagjai, a Muragyöngye Mazsorett Csoport, a Sheba Hastánc Stúdió, a Mákvirág Citerazenekar és a Vox Varietas Kamarakórus. A hét évtizedről fotókiállítás is nyílt Tóth Oszkár nyugalmazott igazgató fényképeiből, dokumentum kiállítást is láthatott a közönség és megtekinthetők voltak a Letenyei Festők Körének alkotásai.