Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.02

50 év után kaptak aranyérmet Letenye legendái

1967 novemberében először jutott az NB III-ba az egykori Letenyei Medosz labdarúgó csapata, akik október 28-án (szombaton) a kisvárosban 50 év után kapták kézhez a megérdemelt aranyérmüket.
A bajnokcsapat legendáit - akiknek átlagéletkora 70 év - ünnepség során köszöntötték. Billege István főszervező és egykori csapattag elmondta, egykoron szívből, pénz nélkül futottak a pályára a Medosz focistái, akik sok esetben otthon, saját maguk mosták a mezeket, egy ideig még öltözőjük sem volt, a meccsek után sokszor a szabad ég alatt egy "vályúban", a pálya mellett tisztálkodtak. Akadt olyan bajnoki mérkőzés is, amely előtti napon Lenkovics Ferenc edző leellenőrizte az összes focistát, hogy otthonukban este tíz órakor ágyban vannak-e már, ugyanis csak kipihenten engedte pályára játékosait.

 

letenye-medosz-bajnokcsapat-1.jpg

(Az 50 éve bajnokságot nyert Letenyei Medosz csapattagjai Józsi György ZMLSZ elnökkel (hátsó sor b1) és Farkas Szilárd polgármesterrel (hátsó sor j1) a letenyei városházán)


A Zalai Hírlap 1967. november 28-i tudósítása szerint a Letenyei Medosz úgy lett bajnok, hogy 5-1 arányú győzelmet arattak a Zalaszentgróti Spartacus ellen, közben a listavezető nagykanizsai Thury SE egy zalalövői meccsen kikapott, így a Mura-mentiek jutottak az NB III nyugati csoportjába. Azt, hogy bajnokok lettek úgy tudták meg, hogy Szentgrótról telefonáltak a zalalövői postára, ahonnan a postás kisasszony közölte, a Kanizsa 1-0-ra kikapott náluk.
Az akkor megérdemelt aranyérmeket - ugyanis 1967-ben ezt nem kapták meg - a letenyei városházán Józsi György a Zala Megyei Labdarúgó Szövetség (ZMLSZ) igazgatója és Farkas Szilárd Letenye polgármestere köszönő szavak kíséretében adta át a csapattagoknak. Elismerést, emlékzászlót kapott Bedics László a csapat törzsszurkolója is valamint a megemlékezést támogató szponzorok és a jelen lévő sportvezetők.

 

letenye-medosz-bajnokcsapat-2.jpg

(Az 50 éve bajnokságot nyert Letenyei Medosz csapatának tagjai a letenyei városházán)

 

Farkas Szilárd polgármester így köszöntötte Letenye legendáit.

Letenye Város Képviselő-testülete nevében tisztelettel köszöntöm Önöket a Letenyei MEDOSZ 50 éves jubileumi találkozóján, megemlékezésén és köszönöm, hogy Önökkel együtt emlékezhetek.
Első gondolatom a bevezetőt követően a köszöneté. Köszönjük a Jóistennek, megengedte, hogy megélhessük ezt a napot. Köszönöm a Letenyeiek és a képviselő-testület nevében, hogy Önök megalapították, felépítették és nem kis erővel megtartották és az utókornak átadták Letenye város sportéletét. A sport egyértelmű bizonyíték: élni nemcsak muszáj, élni jó. A sport a szabadság világába repít, mert itt a szorgalom, a tehetség, az akaraterő és sohasem az előjogok számítanak. A sport megmutatja, ki vagy, és kivé lehetsz, ha megdolgozol érte. És éppen ez az, amit meg kell értetnünk a felnövekvő nemzedékkel és gyermekeinkkel: aki elbújik a próbatételek elől, aki lebeszéli magát a megmérettetésről, mindig a sor végén fog kullogni. Nem elbújni akarunk a küzdelmek elől, hanem benevezni a jövő nagy versenyeibe és ott győzelmet aratni. Kívánom, hogy ez így legyen!
Második gondolatom a tiszteleté. Tisztelet a sportszeretőknek, a sporttársaknak és azon polgároknak, akik tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Letenyén a futball és a sportélet kiválóan működjön! Tisztelet Önöknek!

 

letenye-mirko-janos-medosz-bajnokcsapat.jpg

(Mirkó János csapattag a múlt szép és vicces emlékeit idézte fel)


50 év, vagyis fél évszázad a történelem viharos útvonalain nem nagy idő, azonban egy ember életében, vagy egy szervezet működésében jelentős idő ahhoz, hogy alkosson.
Nagyot alkotni csak összefogva, közösen lehet, amint az ünnepben is, a legszebb és a legfontosabb az együttlét, a közösség. Az, hogy ilyen sokan összegyűltünk ünnepelni és megadni a tiszteletet a múltnak, amelyben közösségünk minden tagjának ott a része, az emlékeknek, amelyek csak a mieink. Ebből a közös tudásból, az élményekből és érzésekből áll össze a történelem, az 50. születésnapját ünnepelő letenyei bajnokcsapat történelme.
Isten éltesse Önöket a jubileum alkalmából! - mondta a polgármester.

 

letenye-medosz-bajnokcsapat-3.jpg

(A letenyei legendák Birkás Zoltán kistolmácsi polgármesterrel (b1) egykori Medosz focistával a letenyei focipályán)

 

A program során elhangzott, a kiérdemelt elismerést az elhunyt focisták családjainak is eljuttatják. A megemlékezés után az elhunyt kerettagok emlékére mécsest gyújtottak a Bajcsy utcai temetőben lévő Mindenki keresztjénél, majd a focipályán rúgták a bőrt egy kis ideig Letenye legendái, akik végül a városnak és a szponzoroknak köszönhetően közös ebéd során, baráti beszélgetés keretében elevenítették fel a fél évszázada történt fantasztikus sportsiker pillanatait.

A legendás csapat tagjai:
Bethlem József szakosztályvezető, Czotter László, Bicsák József, Németh András, + Szalai András, Mirkó János, + Tompa József szertáros, Tóth Béla, Reszegi András, + Adorján Lajos, Májer Rudolf, Ernszt Sándor, Varga Árpád, + Mikolics János, Bíró Gyula, Billege István, Fejt Tibor, + Lenkovics Ferenc edző, + Dömők József intéző.