Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.08

272 család kap szociális tűzifát karácsony előtt Letenyén

Mint arról Farkas Szilárd letenyei városvezető közösségi oldalán már korábban beszámolt, belügyminiszteri döntés született Letenye Város Önkormányzata által, a nyár végén benyújtott szociális célú tűzifa pályázat központi elbírálását illetően. A miniszteri döntésnek köszönhetően város önkormányzata 6.743.700 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Kiemelendő, hogy ekkora összegű és mértékű támogatást utoljára 2018-ban ítéltek meg városnak. A támogatásból a Zalaerdő Zrt-től 354 erdei köbméter keménylombos tűzifát vásárolt Letenye önkormányzata.

Farkas Szilárd elmondta, a képviselő-testület még októberben megalkotta a szociális célú tűzifa támogatás szabályairól szóló önkormányzati rendeletét, abban pedig részletesen szabályozza a kérelem benyújtására jogosultak körét. A rendelet megalkotását és elfogadását követően az önkormányzat a letenyeiek körében meghirdette a programot, majd ezt követően nyílt lehetősége az állampolgároknak a kérelmek benyújtására, melynek utolsó napja november 16-a volt. A meghirdetést a helyben szokásos módon, valamint a háztartásokba eljuttatott tájékoztató alapján végezték el.

 

fatuzeles.jpg

 

Az új koronavírus járvánnyal összefüggő, november 4-ei veszélyhelyzet kihirdetése miatt a kérelmek benyújtására több, mint kettő héten keresztül a Fáklya Művelődési Ház földszinti helyiségében volt mód és lehetőség, természetesen az előírt járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.

A Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai a járványhelyzetben is kiemelkedő munkát végeztek. A benyújtott kérelmek és igazolások kapcsán a képviselő-testület átruházott hatáskörében a Humán- és Ügyrendi Bizottság tagjai jogosultak döntést hozni, azonban ezt a különleges jogrend felülírta, így a veszélyhelyzet ideje alatt a bizottság – úgy a képviselő-testület sem tarthat ülést a magasabb szintű jogszabályi előírások figyelembevételével.

A kérelmek bírálata során döntésemnél azonban figyelembe vettem a bizottsági tagok véleményét. A kérelmeket november 23-án bíráltam el, melyről a határozatok már kiküldésre kerültek. Elmondható, sajnos 18 kérelmezőt kellett elutasítani a magas jövedelmi viszonyok miatt, mivel a helyi rendeltben megfogalmazott jövedelmi viszonyok szerint nem jogosultak tűzifa támogatásra. 83 család részére családonként 2 m3 keménylombos, míg 189 kérelmező részére pedig 1 m3 tűzifa támogatást ítéltem meg a bizottság véleményének figyelembevételével. Sajnos 1 letenyei kérelmező időközben elhunyt.

A határozatokat november 24-én írtam alá. A polgármesteri határozatok kézbesítését követően, várhatóan december hónapban az arra jogosultak részére kiszállításra kerül a szociális célú tűzifa, így Karácsony előtt minden otthonba megérkezik a tűzifa. A szállítási és logisztikai feladatokban felkérésemre Tamás Tamás, a Városfejlesztési és Gazdasági Bizottság külsős tagja működik közre. Itt hívom fel a szíves figyelmet, hogy a kiszállítást követően a fa feldolgozása a támogatásban részesült családok tagjainak feladata – mondta honlapunknak Farkas Szilárd, aki bízik abban, hogy e szociális jellegű támogatással ismét segítséget tudtak nyújtani az arra jogosultaknak.