Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.12

113 milliós útfelújítási pályázat Letenyén

Letenye Város Önkormányzata az elmúlt héten pályázatot nyújtott be a „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” – VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 pályázati kiírásra, a 099/5, 0150, 0152/2 hrsz-ú külterületi mezőgazdasági útjainak felújítása tárgyában.


A pályázat benyújtása előtt kiválasztottuk azon mezőgazdasági utakat, melyek az egyedutai városrésztől tartanak a Fényesi-kavicsbányához, továbbá a Mura-folyó letenyei szakaszán lévő úgynevezett, a helyiek szójárása szerint a „nagy kanyarhoz”- hallottuk Farkas Szilárd polgármestertől.
A Mura-folyó és környezete természeti értékei páratlan és szemet gyönyörködtetőek, s egyben kiváló kirándulóhely is. A Mura környezetében számos holtág, volt bányató is megtalálható, többek között a Fényesi-kavicsbánya is, melyet mára már a horgászok birtokba is vettek, a tóba több 10 mázsa haltelepítés is történt az elmúlt évben.

 

mura-folyo.jpg


Azt gondolom, hogy a projekt keretében megvalósítandó beruházás turisztikai szempontból különösen és kiemelten fontos Letenye és térsége számára, mert a felújítandó külterületi utakról lehet megközelíteni egyrészt a gáton belüli NATURA 2000 védelem alatt álló területeket, másrészt az út mentén és mellett kíván a Balaton Felvidéki Nemzeti Park a közeljövőben fejlesztéseket megvalósítani, melyről személyesen nyújtott tájékoztatást az nemzeti park igazgatósága - mondta a Letenye Médiának a városvezető. Az innováció szerves részét képezik a Mura Nemzeti Programnak.

 

A benyújtott pályázat pozitív elbírálása esetén a 3,4 km hosszon felújítandó utak természetbe illő zúzottkő alapot kapnak, melyek hosszú távra biztosítják a biztonságos közlekedést, de emellett nyílt árok kialakításával a bel- és csapadék vízelvezetési problémákat is meg kívánjuk oldani. A felújítandó külterületi út forgalmi sávja 4 méter, a padka 1,5 – 1,5 méter hosszú, így a koronaszélesség összesen 7 métert tesz ki.

 

 

A projekt összköltsége meghaladja a 113 millió Forintot, a támogatás intenzitása 85%-ot tesz ki, az önerő mértéke pedig 15%. Az útrekonstrukció támogatja a helyi agrárgazdaságot, hisz a felújítandó útszakasz mentén hét agrárgazdálkodó végez vállalkozási tevékenységet, a környezeti értékek megőrzését, és a természethez közeli turisztikai tevékenység ösztönzését is.
Azonban nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a Mura védműveit (gát, töltés) a fejlesztendő útszakaszokról lehet megközelíteni, így az szolgálja az esetleges árvízi védekezés közvetlen munkálatait - mondta honlapunknak Farkas Szilárd letenyei polgármester.