Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.05

,,Eco Bridge” – Az ökológiai sokféleség helyreállítása Muraköz és Zala megye határterületén

A magyar-horvát határmenti együttműködés erősödését mutatja a 2020. szeptember 1-én indult Eco Bridge elnevezésű projekt, mely az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg. A vezető partner Csáktornya városa, továbbá a projektben kedvezményezett Muraköz Megye, a Muraköz Megyei Természetvédelmi Közintézménye, Letenye Város Önkormányzata és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

 

ecobridge.jpg

 

A 24 hónapos projekt a helyi ökoszisztémára, a tájak stabilitására és az őshonos fajok - különösen a madarak – élőhelyeinek a megvédésére és fenntarthatóságára összpontosít. A megvalósítás során Letenyén és Csáktornyán egy - egy öko látogató központ kerül kialakításra, mely a határmenti természetvédelmi értékek bemutatására szolgál, illetve az öko házat körülölelő zöld övezet revitalizációját is magába foglalja a projekt. Az építési beruházást követően különböző programok keretében (workshopok, tanulmányi kirándulások) az óvodás gyerekek és az iskolás diákok megismerhetik a vidék természeti örökségeit. A biológiai sokféleség kutatás célja, hogy feltárja a védelem jelenlegi állapotát, és megoldást találjon, hogyan lehetne javítani a helyi őshonos madárfajok számának növekedésén.

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) összesen 1.166.673,53 euró támogatást biztosít a projekt partnereinek, melyből Letenye Városa 306.434,01 euró forrásra jogosult, továbbá a nemzeti hozzájárulás a Magyar Államtól több, mint 36.000 euró.

 

A 2014-2020-as program időszakban megvalósult sikeres magyar-horvát gazdaságfejlesztő pályázatok alapul szolgálnak, a következő 7 éves ciklus további kooperációira a határmentén.

interreg-logo-jo.jpg

huhr_logo_hu_small.jpg

huhr_slogan_hu.jpg