Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.01.28

Letenye a XX. században - Tóth Oszkár várostörténeti könyve tananyag lehet

Január 25-én (pénteken) a letenyei városháza dísztermében  került bemutatásra Tóth Oszkár Letenye a XX. században című könyve. A Letenye története című kiadványt a helyi művelődési ház nyugalmazott igazgatója még a néhai nagykanizsai dr. Kerecsényi Edittel írta, a most megjelent kötetet egymaga készítette el. A hely ezúttal kicsinek bizonyult - fogalmazta meg nyitóbeszédében Dömők József a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, aki a tényszerű és tárgyszerű várostörténeti kiadványt jó szívvel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

 

 Halmi Béla polgármester megnyitó beszédében többek között szólt arról, hogy a kiadvány megjelenése egyfajta mérföldkő városunk számára. Mint fogalmazott: az elődök munkáját is meg kell becsülni, hiszen például az 1995-ben Letenye polgármesteri tisztjét betöltő Rostonics László előtt írta alá Tóth Oszkár azt a nyilatkozatot, melyben vállalta a helyi történelmi mű elkészítését. A könyvet - pályázati lehetőség és anyagiak híján - a város nem tudta kiadni, de az idén 10 éves Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE) arra sikeresen pályázott és gyakorlatilag - az önkormányzat anyagi támogatásával - ezen civil szervezetnek köszönhető az, hogy bárki kézbe veheti Letenye XX. századi történelmének írott feldolgozását. (A Letenye TV 1995-től napjainkig leadott adásainak feldolgozása, digitalizálása is sikeres pályázat esetén akár az idén megkezdődhet.)

 

 

Mikóné Farkas Ildikó az LKE tagja, a kötet felelős kiadója is szólt a megjelentekhez, aki - mint mondta - a most megjelent "kincset" mindenki forgassa, olvassa érdeklődéssel és azt ajánlotta Oszkár bácsinak, ha ereje, egészsége engedi, írja meg településünk XXI. századi történetét is. A könyvet Tantalics Béla lektorálta, az estet fellépésével színesítette a Mákvirág Citerazenekar, a műből részleteket olvastak fel a Letenyei Versmondó Kör tagjai.

 

 

A kiadvány digitális rögzítését az FMHK munkatársa, Bellovics Ágota végezte el, az ünnepség emlékezetessé tételéről a letenyei kultúrális intézmény dolgozói gondoskodtak. Az 500 példányban megjelent, közel 400 oldalas Letenye a XX. században című könyvet minden jelenlévő ingyen kapta kézhez, melyet Oszkár bácsi örömmel dedikált a helyszínen.

A rendezvényről készült további fotóink IDE KATTINTVA tekinthetők meg.