Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.04

Lépfenefertőzés Magyarországon! Ezt tudnod kell róla!

Csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos pénteken, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervénél tartott sajtótájékoztatón Szolnokon.

 

lepfene.jpg

(Fekete pörk (pokolvar) lépfenés beteg bőrén - Fotó: Wikipédia)


Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A talált húsokat megsemmisítették, a szükséges fertőtlenítéseket elvégezték. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több állat kényszervágása már korábban megtörtént, és az állatorvosi ellenőrzés nélküli húsokból sajnálatos módon kaptak főzőkonyhák is. Ezen konyhák működését felfüggesztették - tette hozzá a főállatorvos.
Jelenleg hat beteg van a debreceni Kenézy kórházban részben kezelésre, részben megfigyelésre lépfenefertőzés miatt, három ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok eredménye a nap folyamán várható - mondta Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Az állatok tartásával, feldolgozásával összefüggő betegség lakott területet nem érint.
A hat beteg közül három telepi dolgozó, egy ottani idénymunkás és az utóbbi két tizenéves fia - tette hozzá. 
A szakember kitért arra, hogy a hús főzése és sütése során a kórokozók elpusztulnak, ennek ellenére mindazokat felkeresték - mintegy kétezer embert -, aki evett a fertőzött marhák húsából készült ételből. Emellett fertőtlenítettek minden olyan helyiséget, magánlakást, főzőkonyhát, amely a fertőzött hússal kapcsolatba kerülhetett.
Péter István a szabálytalanságokat firtató kérdésre válaszolva elmondta: az állattartók a megbetegedésekről nem értesítették az állatorvost, és a közfogyasztásra szánt állatot nem vágóhídon vágták le. A konyhák üzemeltetői pedig ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre. A szabálysértésük miatti bírság elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntető feljelentést is tett a rendőrségen.
Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte az MTI-vel: a pénteken érkezett feljelentése alapján ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.

A lépfenéről további részletek itt olvashatók.