Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.08.10

Lehet, hogy Ön is sütött ezzel a koszos étolajjal ? - Videóval

Egyetlen vonatkozó jogszabálynak sem felelt meg az a Bács-Kiskun megyei étolaj csomagoló üzem, amelyre csütörtökön a kora reggeli órákban csaptak le a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai. A vizsgálat párhuzamosan két helyszínen zajlott. Az üzemre előzetes adatgyűjtés alapján figyelt fel az élelmiszer-biztonsági hatóság kiemelt ügyeket vizsgáló csoportja.

A vállalat egyik telephelyén 1 köbméteres jelöletlen tartályokból végeztek étolaj kiszerelést. Az üzem nem felelt meg semmilyen vonatkozó jogszabálynak (higiénia, HACCP, nyomon követés, egészségügyi könyv stb.). Az ellenőrzés idején a helyszínen épp 7000 liter jelöletlen, ismeretlen eredetű étolaj kiszerelése zajlott, további 1500 liter pedig már kiszerelt állapotban volt. Emellett a szennyezett, visszagyűjtött 20 literes kannák külső mosását Nátron lúggal végezték, a folyadékot az erdőbe szivattyúzták, belső mosás nem történt, hanem a kannákban lévő maradékra töltötték rá az olajat. A helyszínen elérhető adatok alapján nagyjából 1100 vendéglátóhelyre szállították az étolajat az ország teljes területén.

A NÉBIH szakemberei – az üzem tevékenységének felfüggesztése mellett – a tételek azonnali visszahívását rendelték el. A helyszínre kiérkező környezetvédelmi hatóság is megkezdte eljárását, melynek során a teljes étolaj készletet lefoglalták, mint veszélyes hulladékot - közölte csütörtökön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.