Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.04

Legédesebb gyógyítónk, a méz! - A nagykanizsai biológus-természetgyógyász jótanácsai

molnar-eszter-nagykanizsa.jpgLegédesebb gyógyítónk, a méz…
A méhészeti termékek széleskörű gyógyhatásuk miatt hatékony segítséget nyújtanak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Könnyen és gyorsan felszívódó hatásuknak köszönhetően nemcsak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványanyag igényét is kielégítik.
Tudományosan bizonyított hatások:
- nyugtató, alvást segítő hatás (Yaniv et. al 1997)
- májvédő hatás (Tóth et. al 1983)
- gyulladáscsökkentő, anti-allergén, trombózisgátló, értágító hatás (Al-Mamary et. al 2002)
- emésztésjavító, méregtelenítő hatás (Szalay et. al 1998)
- külső és belső sérülések kezelése (Molan et. al 2002)
A mézet az emberiség már kezdetektől fogva gyűjtötte, eleinte mint csemegét, majd mint fontos táplálékot. Már az ókori egyiptomi, görög-római írások, az ősi hindu civilizáció is foglalkozott a mézzel. Korabeli feljegyzések szerint az orvosok több mint 300-féle betegséget gyógyítottak vele.
Az ókori görögök nézete szerint a
méz az égi harmatból származik. Ma már közismert, hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki. A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ezen az alapon nevezik el. Tiszta „fajtamézet” csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. Ellenkező esetben a kaptárban a különféle nektárok összevegyülnek, s „vegyes virágméz” keletkezik.
A méz kiváló szénhidrátforrás (szárazanyagtartalmának kb 85-95%-át gyümölcs- és szőlőcukor alkotja), magas ásványi anyag és vitamin tartalma mellett, szerves savakat, illóolajokat, aminosavakat, bioaktív anyagokat és fontos enzimeket is tartalmaz. A magas szőlőcukor tartalmú mézek hajlamosak az ikrásodásra. Ilyen például a napraforgóméz, a vegyes virágmézek, melyek már pár hónapos állás után kikristályosodnak, grízes, ikrás állapotúvá válnak. A magától kikristályosodott méz újból folyékonnyá tehető, ha maximum 40 C-ra melegítjük. Ennél magasabb hőmérsékleten elpárolognak illóolajai és hatástalanná válnak az elbomlott enzimek.
mez.jpgA vitaminokban a méz nem veheti fel a versenyt a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de míg azok állás közben nagyon gyorsan elveszítik vitamintartalmuk egy részét, addig a szakszerűen tárolt méz képes akár 2 évig is megtartani hatóanyagait.
A méz terápiás alkalmazásai:
- Vérszegénység: napi egy-két kanál sötét színű méz magas vastartalma miatt emeli a vörösvérsejtek számát. A benne lévő réz, kobalt, folsav még inkább segít hasznosítani a vas beépülését. Célszerű csalánteába (langyos) keverve, naponta kétszer, illetve hetente kétszer-háromszor mákkal keverve fogyasztani.
- Méregtelenítés: ételmérgezésnél, egyéb mérgek szervezetbejutásánál növeli a szervezet ellenálló képességét, leköti a mérgek egy részét.
- Húgyúti panaszok: a méz magas kálium tartalma miatt megköti a felesleges vizet, tehermentesíti a veséket, hólyagot, így azok gyulladásos tünetei hamarabb elmúlnak, főleg ha 2x30 csepp propolisz tinktúrát is alkalmazunk citromos vízben elkeverve reggel és lefekvés előtt.
- Gyomorsav túltermelődés, gyomorégés: fogyasszunk akácvirág teát (langyos), mézzel
- Görcsök: a tartósan mézet fogyasztók kevesebbet szenvednek a görcsöktől, mint a sok cukros édességet fogyasztók.
- Sebek, sérülések: elősegíti a hámosodást, jól fertőtlenít és erősíti a test védekező rendszerét.
Egészségmegőrző tippek:
Emeljük napi vízfogyasztásunkat, (érjük el a napi 2-3 litert) kezdjük a napot éhgyomri 2-3 dl folyadékbevitellel!
Fogyasszunk hetente több alkalommal mákot, illetve hidegen sajtolt mákolajat, hogy csontjaink minél erősebbek legyenek!
A méz élő táplálék, használjuk gyógyító erejét, fogyasszunk hetente többször 2-3 evőkanál mézet gyógyteába vagy mákkal, dióval keverve!

Molnár Eszter Barbara, biológus-természetgyógyász,
természetgyógyásznagykanizsa.hu


1. YANIV, Z., RUDICH, M. (1997): Medicinal herbs as potential source of high quality honeys. in: Mizrahi, A., Lensky, Y. (editors): Bee products: Properties, applications, and apitherapy. New York: Plenum Press

2. TÓTH GY. (1983): A méz az emberi táplálkozásban. 425-431. p. In: NIKOVITZ A.(Szerk.): A méhészet kézikönyve. Budapest: ÁTK és HungaroNektár kiadása. 825 p.

3. AL-MAMARY, M., AL-MEERI, A., AL-HABORI, M. (2002): Antioxidant activities and total phenolics of different types of honey. Nutrition Research, 22 (2002), 1041-1047. p.

4. SZALAY L., HALMÁGYI L. (1998): Gyógyító mézek és mézelő gyógynövények. Budapest: Magyar Méhészek Egyesülete kiadása. 134 p.

5. MOLAN, P. C. (2002). Re-introducing Honey in the Management of Wounds and Ulcers –Theory and Practice. Ostomy/Wound Management, 48 (11), 28-40.