Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.07

Lassan árad a Principális, a Murán mérsékelték a védekezési fokozatot

Lassú áradással tovább emelkedett Nagykanizsánál a Principális-csatorna már eddig is rekordot meghaladó vízszintje, a Murán azonban folyamatosan csökken a vízállás, az árvízvédelmi készültséget elsőfokúra mérsékelték - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának vasárnap reggeli adataiból.

 

principalis-csatorna-nagykanizsa-arviz-1.jpg

 
A Principális-csatorna vízszintje a távmérési adatok szerint vasárnap reggel nyolc órakor 258 centiméteren állt Nagykanizsánál, két centiméterrel magasabban, mint szombat reggel. Az eddigi rekordot 1993-ban mérték, akkor 248 centimétert mutatott a vízmérce, ezt az adatot csütörtök éjszaka haladta meg a vízfolyás a nagykanizsai szakaszán.
A kiskanizsai városrészben mintegy száz lakóingatlan védelméért a korábbi napokban hatezer homokzsák felhasználásával építettek ki nyúlgátat, ideiglenes töltést a katasztrófavédelem irányítása mellett. Az érintett területen kiskerteket öntött el a víz, illetve a Camping út egy szakaszán is keresztülfolyik, emiatt útszűkületre és sebességkorlátozásra figyelmeztetik az arra közlekedőket.

 

principalis-csatorna-nagykanizsa-arviz--2.jpg

 
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság korábbi közlése szerint 260 centiméter körüli vízállásnál tetőzhet a Principális. A vízügyi honlap adatai szerint a szombaton még másodfokú árvízvédelmi készültséget vasárnapra elsőfokúra mérsékelték.
A Murán a csütörtöki tetőzés után csökkent a vízszint, vasárnap reggel másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a folyó teljes magyarországi szakaszán. Az automata vízmérők adatai szerint vasárnap este nyolc órakor Letenyénél 367 centiméter volt a vízállás, csütörtökön 418 centiméteren volt a legmagasabban a vízszint. MTI (Fotók: MTI - Varga György)