Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.10

Úniós pénzek hűtlen kezelése miatt előzetes letartóztatásba helyeztek egy volt minisztert Horvátországban

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán Horvátországban Gabrijela Zalacot, a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal (SAFU) igazgatóját és két másik személyt is.

Az Európai Ügyészség közleménye szerint jelenleg a "bizonyítékok sürgős begyűjtése folyik" a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozóirodával (PNUSKOK) együttműködésben.
A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy egy informatikai rendszer közbeszerzési eljárása során bűncselekményt követtek el.

horvatorszag-zaszlo.jpg

Az Európai Ügyészség a vádlottak kihallgatását követően dönt az eljárás folytatásról, addig nem közölnek részleteket - írták.
A horvát sajtó beszámolója szerint a csalást 2018-ban követték el, amikor még a minisztériumot Zalac vezette, aki más korrupciós ügyek gyanúja miatt 2019-ben a média nyomására lemondott tisztségéről.

A mostani nyomozás tárgyát egy 13 millió kuna (622 millió forint) értékű, informatikai rendszer beszerzéséről szóló szerződés képezi, amelyet egy olyan cég kapott meg, amely azt megelőzően csak egy alkalmazottal rendelkezett, és bankszámláit zárolták. A horvát ügyészség korábban már nyomozott az ügyben, de nem indított eljárást.

Az Európai Ügyészség június 1-jén kezdte meg működését. Feladata az uniós költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Az új uniós szerv bármely más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, amely "elválaszthatatlanul összekapcsolódik" az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Az Európai Ügyészség a nyomozásait és a vádhatósági eljárásait az Európai Bizottságtól, más uniós intézményektől és szervektől, valamint a tagállamoktól függetlenül folytatja. Más uniós szervekkel és ügynökséggel együttműködve, azok munkáját kiegészítve tevékenykedik.
Az Európai Unió tagországai közül 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez, köztük Horvátország is. Kriják Krisztina/MTI