Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.27

A szlovén kormány több intézkedést is hozott az energiaválság és a megélhetési költségek enyhítésére csütörtöki ülésén: november 1-jével megemelik a nyugdíjakat, 30 millió eurós támogatást nyújtanak az idősotthonok számára, valamint korlátozzák a távfűtés díját - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

Luka Mesec munka- és családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: nemcsak februárban, hanem idén novemberben is indexálják a nyugdíjakat, jelen esetben ez 4,5 százalékos növekedést jelent.

szlovenia-zaszlo.png

(Szlovénia zászlaja. Fotó: Wikipédia)

Szlovéniában az átlagnyugdíj 777 euró (316 ezer forint), novemberben ez 35 euróval növekszik - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az államnak évi 22-25 millió eurójába kerül az intézkedés.

A kabinet az idősotthonokat is segíti, erre a célra 30 millió eurót különített el. Támogatják az étkezés, az áramszolgáltatás és a fűtés költségeit, 12 millió eurót pedig a személyzet költségeire irányoztak elő - jelentette ki.

A magas élelmiszer- és energiaárak miatt az idősotthonok 30 százalékkal emelték volna a díjaikat, a kormány ezt most 4,5 százalékra korlátozta.
Mesec bejelentette, hogy a kormány tervezi a minimálbér megemelését is, amelyet az idén hozzáigazít a minimális megélhetési költségekhez, 2023-ban pedig az éves inflációs rátához.

A jelenlegi nettó 778 eurós minimálbér az idén 804 euróra, jövő évtől pedig 850 euróra emelkedne - mondta Mesec. Bojan Kumer infrastrukturális miniszter bejelentette: november 1-jével maximálják a távfűtés díját, és a kedvezményes árakat kiterjesztik az óvodákra, az iskolákra és az egészségügyi intézményekre is.

A rendelet a földgázt használó távfűtési rendszerekre vonatkozik, úgy, hogy a felhasznált földgázra árplafont határoztak meg, amely 73 euró megawattóránként (MWh), a 150 eurós piaci ár helyett - mondta a miniszter. (Kriják Krisztina/MTI)