Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.22

Robbantások Brüsszelben

Ma, 2016. március 22-én reggel kevéssel 8 óra után nagy erejű, kettős robbantás történt Brüsszel központi repülőterén, a Zaventem-i National repülőtér indulási csarnokában. A két robbantás halálos áldozatokat is követelt, de az áldozatok pontos számáról még nincs hivatalos és végleges belga közlemény.
A reptéri két robbantást a brüsszeli metróvonal Maalbeek állomása közelében újabb robbantás követte, amelynek ugyancsak több áldozata, sebesültje, égési sérültje van.
A reggeli csúcsidőszak ellenére a brüsszeli központi repülőtér légiforgalmát teljesen leállították, az érkező és az induló járatokat vidéki repterekre, elsősorban Charleroi-ba, Liège-be és Ostende-ba irányítják át. Az eddig érkezett és az indulásra várakozó utasokat biztonságos zónák felé terelik. A belga hatóságok teljes egészében leállították a fővárosi tömegközlekedést.

 

brusszel-robbantas.jpg

 

Értesítjük a Belgiumban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy megerősített hírek szerint ma reggel 9:11-kor a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál is robbanás történt (más metróállomáson történt robbanást a hivatalos szervek nem erősítettek meg!).

A brüsszeli metróhálózatot lezárták, az evakuálás folyamatos. A közlekedés érintettsége miatt gépkocsival, illetve tömegközlekedéssel Brüsszel központja és a repülőtérhez vezető utak járhatatlanok.
Amennyiben Brüsszelben tartózkodnak, úgy kérjük maradjanak otthon vagy munkahelyükön. Amennyiben közterületen tartózkodnak, őrizzék meg higgadtságukat és működjenek együtt a belga hatóságokkal.
A mobilhálózatok leterheltsége miatt az információáramlás Brüsszelben akadályozott.
A reggeli Zaventem repülőtéri merénylet súlyos sérültjeit a Woluve kerületi Saint-Luc kórházban látják el.
A legfontosabb telefonszámok, amelyeken érdeklődni lehet a reggeli merényletek ügyében:
Katasztrófaközpont zöld száma: (+32)1771
Saint-Luc Kórház telefonszáma: (+32)2.764.1111
Nagykövetség Konzuli Részleg telefonszáma: (+32).2.348.1811

A Konzulátus e-mail címe: consulate.bxl@mfa.gov.hu

(Forrás: Embassy of Hungary to Belgium and Luxembourg - Facebook)

A halálos áldozatok száma jelenleg 38.

Pintér Sándor belügyminiszter a ma reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően II-es (magas) terrorfokozatot léptetett érvénybe.
Utasította a Terror-elhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.
Belügyminisztérium