Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.05

Oltásellenesek rohamozták meg a szlovén köztévét, be is jutottak

Egy tucatnyi, sárga mellénybe öltözött tüntetőnek pénteken késő este sikerült bejutnia az RTV Slovenija épületébe, majd elfoglalták a híradó stúdióját, ahol éppen nem volt adás. A helyszínre később a rendőrség is megérkezett, hogy eltávolítsa a rendbontókat, mivel azok a biztonsági őrök többszöri felszólítására sem voltak hajlandóak távozni.

A szlovén RTV Slovenija vezetése élesen elítélte a történteket, “megengedhetetlen támadásnak minősítette a média, az újságírás és a demokrácia ellen”.

szlovenia-koztelevizio-tuntetes-2021.jpg

(Fotó: YouTube, RTV Slovenija)

Az esetet a szlovén újságíró szövetség is elítélte, Ales Hojs belügyminiszter pedig Twitter-oldalán bejelentette, hogy az ilyen esetek miatt szigorítani kell a büntetőtörvénykönyv közrend- és köznyugalom megzavarásáról szóló cikkelyét.

Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton Twitter-bejegyzésében ítélte el azokat az oltásellenes tüntetőket, akik egy nappal korábban behatoltak a szlovén közszolgálati televízió (RTV) épületébe, majd sikerült bejutniuk a híradó stúdiójába is.

“Az RTV épületébe vagy bármely más középületbe való behatolásnak semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához, sőt, éppen e szabadság feletti erőszakot jelenti” - írta Jansa.

Sajtóhírek szerint a szlovén közszolgálati televízió épülete előtt, Ljubljana központjában már hónapok óta tüntet egy kisebb, populista csoport a kormány járványügyi intézkedései és az oltások ellen. Magukat öntudatos szlovén állampolgárnak nevezik, és korábban a parlament elé is szerveztek demonstrációkat - írta a magyar állami hírszolgálat.