Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.02

Nyugodtan anyázhatják politikusaikat az osztrákok

Átkozhatják az osztrákok politikusaikat, illethetik őket káromkodásokkal, sőt, obszcén mozdulatokat is tehetnek róluk beszélve, döntött az osztrák bíróság.
A bírósági ítélet pontot tehet annak az ügynek a végére, melyet a szélsőjobboldali Szabadság párt elnöke indított szélsőbaloldali aktivisták egy csoportja ellen, arra hivatkozva, hogy nyilvánosan inzultálták. Heinz-Cristian Strache, aki jelenleg Ausztria alkancellárjának pozícióját tölti be, azután ment bíróságra, hogy a szélsőbalos aktivista csoport közzétette egy videót, amin "rátámadnak" a politikusra.

ausztria-politika.jpg

A bécsi fellebbviteli bíróság azonban ejtette az ügyet. Indoklásukban azt írták: a "provokatív és sokkoló" politikai vélemény-nyilvánításhoz való jog "alapvető joga a szólásszabadságnak".
Az állampolgároknak joguk van "középső ujjukat mutatni" vagy átkozni, káromkodva beszélni a politikusokról mindaddig, míg cselekedeteiket meg tudják indokolni, döntött az osztrák bíróság.
A Linkswende Jetzt, magyarul "Bal Most" erre reagálva azonnal újabb videót készített, többtucatnyi indokot sorolva fel, amire hivatkozva bárki nyugodtan elküldheti az alkancellárt a "balfenékre".
A videóban természetesen ezt meg is teszik, sűrűn mutogatva középső ujjukat is a szélsőjobbos pártvezérre. (Forrás:
Euronews)