Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.12

Németország: a külföldi befektetések egyik legvonzóbb országa Európában

Német cégalapítás? Mielőtt legyintene, adjon egy sanszot ennek a témának, hiszen meglehet: ez lesz élete jelentőségteljes fordulópontja. Amennyiben csillapíthatatlan vágyat érez a németországi cégalapítás kapcsán, és a környezete őrült, elvetemült ötletnek tartja mindezt – egy sor olyan példát hozhat fel, melyekre eleinte mindenki legyintett. Elegendő mindehhez, ha a kő háziállatokat, vagy a éppenséggel a Facebook esetét hozza fel érv gyanánt, melyeknek kitalálói ma boldogan fürösztik magukat a népszerűségben – nem is beszélve az anyagi vonzatról.

 

Nos, vágjunk bele a németországi cégalapítás kérdése körüli érvgyűjtő tájékozódásunkba!

 

Már nézegeti az eladó német cégek listáját? Érthető! Az egyik ok, amiért Németországot érdemes megcélozni külföldi befektetés ügyében az, hogy európai szinten éppen optimális elhelyezkedésű: innen könnyedén hozzáférhetnek a cégek a különféle EU-piacokhoz, és kiváló infrastruktúrával rendelkezik.

 

berlin.jpg

 

Meg tudná saccolni, hogy évente hány vállalkozást regisztrálnak Németországban? Ne tippeljen: 2 millió új cég alakul minden évben. A legkülönfélébb területek képviselik magukat ebben a pezsgő szférában: tortakülönlegességek, esküvői tervezők, restaurátorok, galériák és a sort folytathatnánk.

 

A legnépszerűbb németországi cégformák

 

Amennyiben még mindig ott motoszkál a fejében a cégalapítás Németországban kérdése, és nem tud szabadulni a gondolattól, akkor elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor az ország főbb cégformáiról érdemes szót ejtenünk.

Egy befektető, aki Németországban korlátolt felelősségű társaságot (GmbH-t) tervez alapítani, mindezt legkevesebb 25 ezer euró alaptőkével teheti meg. Elvárás, hogy a német GmbH részvényei egyrészt nem átruházhatók, másrészt pedig tilos a tőzsdén való bejegyzésük.

Német részvénytársaság-alapítás: ennél a cégformánál az alaptőke minimum 50 ezer euró. Itt lehetőség nyílik a kezdőtőke növelésére a részvények tőzsdei nyilvántartásba helyezésével. Mindemellett van lehetőség betéti társaság alapítására, valamint egyéni vállalkozásra is.

 

A németországi cégalapítás lépései

 

Alább felsoroljuk a németországi cégalapítás folyamatából kihagyhatatlan lépéseket:

  1. Ki kell választania a fentebb ecsetelt cégtípus valamelyikét.

  2. Cégnevet kell választania.

  3. Az alapszabálynak megfelelő, közjegyző előtti formális okiratkiállítás lépése a soron következő.

  4. A cégformában meghatározott alaptőkét szükséges letétbe helyeznie (bankszámlára).

  5. A cégregisztrációval zárul a sor, amikor a vállalkozását bejegyezik a kereskedelmi nyilvántartásba.

Mit gondol: elindul a német cégalapítás útján? Ha igen, akkor kattintson ide. Készséggel segítünk!