Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.03

Nem várható NATO - Oroszország háború

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint kicsi az esélye egy NATO-Oroszország háborúnak.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában ezt annak kapcsán mondta, hogy a közelmúltban megjelent Sir Richard Shirreff "2017: Háború Oroszországgal" című könyve.

 

orosz-haditengereszet.jpg

 

Kis-Benedek József megjegyezte, a brit tábornok korábban jelentős posztot töltött be, ő felelt többek között a NATO és az Európai Unió közötti együttműködésért, 2014 márciusig a NATO európai erőinek főparancsnok-helyettese volt.
Az NKE tanára ugyanakkor kiemelte: 2014 óta sok minden változott.Törtek ki konfliktusok, Moszkva annektálta a Krím-et, történtek erőátcsoportosítások. A NATO és Oroszország között van szembenállás, feszültség, és ha valamelyik oldal ezt növeli, elmérgesedhet a viszony, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne politikailag rendezni - fejtette ki a szakértő, aki szerint az új amerikai elnöknek, Donald Trumpnak sem áll szándékában az éles, konfrontatív szembenállás Oroszországgal.
Kis-Benedek József kérdésre válaszolva azt mondta: a NATO-nak van jövője.
A hidegháború idején a Szovjetunióra kellett csak koncentrálni a hagyományos katonai - köztük atomfegyverek - eszközökkel.
Most viszont egyszerre több irányból, több fenyegetéssel kell szembenézni, és nem csak katonai erővel. Komplex válságkezelésre van szükség, amelynek csak része a katonai erő - fejtette ki a szakértő. MTI