Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.05.03

Megszűnt az üzemanyag árstop, drágább lett a tankolás Szlovéniában

A szlovéniai ügyvezető kormány május 1-i hatállyal megszüntette az üzemanyagár stopot. Az üzemanyagár befagyasztásának megszüntetése napjától benzinkúthálózatonként különböző mértékben emelkedett az üzemanyagok ára a szomszédos országban.

A 95-ös oktánszámú benzin literje átlagosan most Szlovéniában 1,6 -1,7 euróba kerül, míg a gázolaj literje 1,8 - 1,9 eurót kóstál. 50 liter benzin átlagára 80-90 euró, 50 liter gázolajat pedig 90-95 euróért lehet tankolni Szlovéniában. Így a normál benzin ára mintegy 8%-kal, a gázolajé pedig több mint 20%-kal emelkedett.

Az ügyvezető szlovén kormány viszont további három hónappal meghosszabbította az energiatermékek jövedéki adójának csökkentését, azok július 31-ig lesznek érvényben. A jövedéki adócsökkentés érvényes az üzemanyagokra, a vilamosenergiára és a gázra is.

A Robert Golob vezette, a választásokon nyertes baloldali párttömörülés még nem alakított kormányt. Golob szerint kormánya legkorábban június 3-án alakulhat meg.

Egyébként jelenleg Horvátországban 1 liter 95-ös oktánszámú benzin átlagára 1,64 euró, 1 liter gázolaj átlagosan 1,73 euróba kerül. Ausztriában 1 liter 95-ös oktánszámú benzin átlagosan 1,728 euróba, a gázolaj literje 1,837 euróba kerül.

Magyarországon a kormány július 1-ig hosszabbította meg az üzemanyag árstopot és az élelmiszer árstopot. Euróra átszámítva hazánkban most 1 liter benzin és 1 liter gázolaj is 1,29 euróba kerül.

(Forrás és fotó: Radiotelevizija Slovenija)

Az üzemanyag-turizmus jelenleg Letenyén ismét "virágkorát" éli, nagyon sok horvát jön át tankolni a letenyei és környékbeli benzinkutakra. (Tegyük hozzá, hogy amikor a horvátoknál volt olcsóbb az üzemanyag mint nálunk, akkor mi jártunk át oda tankolni.) Az árstop május 1-i kivezetése után szinte biztos, hogy a szlovén autósok egy része is Zala megye ezen vidékére jön majd át, hogy teletankolja autóját.

szlovenia-uzemanyag-ar-2022.png