Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.08

Magyar katonákat is ért rakétatámadás Irakban

Tegnap éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; a támadások következtében magyar katona nem sérült meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel az MTI-vel.
A közlemény szerint a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

magyar-honvedseg-irak.jpg

Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki légitámaszpontra - az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is -, hogy megtorolja azt, hogy az amerikai Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A parlament decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-ig a Magyar Honvédség részvételét 200 katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

Az iráni külügyminiszter az ENSZ Alapokmányára hivatkozva jogos önvédelemnek nevezte a kedd éjszakai támadást, ugyanakkor hangsúlyozta, ezzel befejezettnek tekintik az ügyet, nem akarnak háborút.