Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.03

Macron miután beszélt Putyinnal: "a legrosszabb következik"

Emmanuel Macron szerint a "legrosszabb következik" az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte "teljesen eltökélt az invázió folytatásában", miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot - közölte a francia elnöki hivatal.

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfélórás telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és "súlyosbodni fog", amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

orosz-ukran-haboru-karpatalja.jpg

(Helyi lakosok fegyverhasználati alapismereteket tanulnak a kárpátaljai Ungváron 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Fotó: MTI/Nemes János)

"Macron elnök előrejelzése az, hogy a legrosszabb következik,  mindarra tekintettel, amit Putyin elnök mondott neki" - jelezte az Élysée-palota. A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Ez utóbbi célja az volt, hogy tájékoztassa Emmanuel Macront "a helyzetről és a szándékairól egy őszinte beszélgetés formájában" - fogalmazott a francia elnöki hivatal.

Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök "azt válaszolta neki, hogy (Putyin) súlyos tévedést követ el az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci". "Fabulálsz és ürügyeket keresel" - mondta Macron az Élysée-palota szerint Putyinnak. A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy "ne hazudjon többet".

"A beszélgetés alkalmat teremtett a nézeteltérések tisztázására, és arra, hogy kimondjuk az igazságot Putyin elnöknek, de sajnos annak megállapítására is, hogy a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában" - vélte a francia elnöki hivatal.

"Az ukránok bátran küzdenek. Semmi nem végleges, de az erőviszony nagyon eltérő" - szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően. "Szigorítani fogjuk a szankciókat Oroszország ellen" - erősítette meg a francia elnökség, amely szerint a büntetőintézkedések sora "nagyon erős eszköz, ahogy az látható a rubel összeomlásában is".

Párizs "nagyon jelentősnek" ítélte meg azt is, hogy Kína tartózkodott az ENSZ-ben, amikor az Ukrajnával szembeni erő azonnali beszüntetését követelő határozatról szavaztak. Az Élysée-palota jelezte, hogy érdekli Kína javaslata a közvetítésre az ukrán-orosz konfliktusban, s ennek érdekében Párizs felvette a kapcsolatot a pekingi illetékesekkel. Venczel Katalin/MTI