Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.25

Legyen otthon tíz napra elegendő élelem - javasolja a német vészhelyzeti terv

A koncepció arról szól, hogy miként kell megőrizni az állami intézmények és a kormány működőképességét veszélyhelyzetben, hogyan kell gondoskodni a lakosság védelméről és ellátásának fenntartásáról, és miként kell biztosítani a katonai erők védelmi képességét.

 

nemetorszag_migransok.jpg


    A miniszter visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy a kormány félelmet kelt és élelmiszer-felvásárlásra ösztönzi a lakosságot. Rámutatott, hogy a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium régóta tanácsolja élelmiszer tartalékolását.
    "Erős polgárokat akarunk, akik szabadságban, biztonságban élnek és előrelátóan gondoskodnak magukról", ezt szolgálják a koncepcióban szereplő ajánlások is, amelyek között szerepel, hogy érdemes tartalékolni öt napra elegendő ivóvizet és tíz napra elegendő élelmiszert, hogy a polgárok az öngondoskodás révén is támogathassák az állami intézmények tevékenységét vészhelyzetben - mondta a miniszter.
    Kiemelte, hogy az 1995-ös koncepció frissítésére a technológiai és biztonságpolitikai változások miatt volt szükség. Aláhúzta, hogy "sokrétű támadási felületet kínál a modern infrastruktúra sérülékenysége és a modern társadalom függősége" az országos kiterjedésű rendszereken keresztül szolgáltatott erőforrásoktól, mint például az áram vagy az internetszolgáltatás, ezért "sokrétű előkészületekre" van szükség az esetleges veszélyhelyzetek kezeléséhez.
    Senki nem kívánja, hogy bekövetkezzék bármiféle katasztrófa, de a felelős, előrelátó politikának része a "higgadt felkészülés a katasztrófa-forgatókönyvekre" - tette hozzá Thomas de Maiziere. "A világ összes országában így járnak el" - húzta alá. MTI