Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.13

Horvátországban is kötelező lesz a védettségi igazolás az állami szférában

Hétfő helyett keddtől teszik kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában Horvátországban, hogy azok, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, teszteltethessék magukat - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

A válságstáb még múlt héten jelentette be a rendeletet, de a hivatalos döntést pénteken hozta meg, és részletes tájékoztatást adott arról, hol, kiknek lesz kötelező a Covid-igazolvány, hogyan fogják ellenőrizni azokat, és hol lehet a Covid-teszteket elvégeztetni. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat. A tesztelés egyelőre ingyenes lesz azok számára, akiknek ezt a munkahelyük kötelezően előírja.

horvatorszag-zaszlo.jpg

Az állami és önkormányzati finanszírozású kereskedelmi cégek alkalmazottai nélkül mintegy 240 ezer embert érint az új szabályozás.
Keddtől a rendőrségen, a minisztériumokban, a bíróságokon, a hivatalokban és az oktatási intézményekben is kötelező lesz a védettségi igazolás. A rendelet az intézmények látogatóira is vonatkozik.

Kivételt képeznek ez alól az egyetemisták, a tanulók, a 16 évnél fiatalabb gyerekek és azok, akik elkísérik a gyerekeket az iskolába vagy óvodába. Nem kell védettségi igazolással rendelkezniük a tömegközlekedési eszközökön utazóknak, valamint azoknak sem, akik éppen a Covid-igazolványukat akarják felvenni valamelyik hivatalban. Továbbá mentesülnek a rendelet alól azok is, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem vehetik fel az oltást.

A miniszter hozzátette: ami az egyetemistákat illeti, az, hogy számukra kötelezővé teszik-e a védettségi igazolást, az egyetemek saját maguk döntik el.

Szlovéniában hétfőn kezdődött volna meg az iskolában a gyerekek tesztelése. Ezt most szerdára halasztották, hogy a szülők írásban tudjanak nyilatkozni arról, engedélyezik-e a Covid-tesztek heti háromszori elvégzését. Eddig a gyerekek otthon is elvégezhették az antigén gyorseszteket, most az iskolában, felügyelet mellett kell megtenniük. A kormány csütörtöki rendelete szerint akik nem tartják be a járványügyi szabályokat - nem csináltatnak vírustesztet, és nem hajlandóak maszkot viselni -, nem léphetnek be az iskolák területére, és számukra online oktatást rendelnek el. Kriják Krisztina/MTI