Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.28

Hat nap szülési szabadság az apukáknak

Hat nap fizetett "szülési" szabadságot garantál az izraeli apáknak az a törvény, amelyet hétfőn éjjel szavazott meg a kneszet - közölte a közszolgálati rádió.
A minden munkáltató által kötelezően megadandó hat nap szabadságot a gyermek születésének napján és az azt követő öt napon garantálja a jogszabály, azzal az indoklással, hogy az apák is jelen lehessenek az új gyermek érkezésének első időszakában.

 

szules-csalad.jpg

 

Eddig a szabadságot kérő friss apukáknak a munkaadók jóindulatára kellett hagyatkozniuk, ha ezekben a - kutatások szerint a jövendő családi munkamegosztás szempontjából is kritikus - napokban együtt akartak lenni az édesanyával és gyermekükkel.
A hat napból három betegszabadságnak számít, hármat pedig az éves szabadság napjaiból fognak levonni, de nem kötelező minden nap felhasználása: az apák le is mondhatnak "szülési" szabadságukról vagy annak egy részéről.
Izraelben a nyugati világ adataihoz képest szokatlanul magas a termékenységi arányszám. Ez a mutató a helyi központi statisztikai hivatal 2014-es táblázata szerint 3,08, ami azt jelenti, hogy a szülőképes korú izraeli nők átlagosan három gyereket hoznak világra.MTI