Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harlekinkatica harapdálta össze a kislány arcát

Egy három hónapos kislány arcát harapta meg egy harlekinkatica, miközben az apróság a teraszon szundikált. A furcsa eset a szlovákiai Csöllén történt, a kisbaba arcán lévő katicát az anya fotózta le, aki meglepetten vette észre, hogy az Ázsiában őshonos, de Európában rendkívül gyorsan elszaporodott harlekinkatica harapdálta össze Dianka arcát.

harlekinkatica-harapas.jpg

Szakértők szerint ritka jelenség ez, viszont ismerőseink közül például Letenyén is a katicainvázió szeptember-októberi időszakában többen jelezték, hogy megcsípte őket a harlekinkatica.
"A harlekinkatica nagyon falánk és hatékony ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az USA-ba, majd több nyugat-európai országba behurcolták.

Nemcsak falánk, de sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, melyeket könnyűszerrel kiszorít élőhelyükről, ezért a harlekin ma már több gondot okoz, mint amennyi hasznot hajt. Magyarországon 2008 februárjában találták először, s mára igen elterjedt. A kétpettyes katicához hasonlóan a fák lombkoronájában él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.
A harlekinkatica egyik legnegatívabb gazdasági hatása a szőlő- és bortermelésben jelentkezik.

A harlekinkaticák behúzódnak a szőlőfürtökbe a bogyók közé, és a szüretkor is a bogyók között maradnak. A must préselésekor a katicák keserű testnedvei (ezek közül is a 2-izopropil-3-metoxipirazin(IPMP) nevű vegyület) a mustba kerülve földimogyoróra, csípőspaprikára és spárgára emlékeztető íz- és illatanyagokkal rontják a must minőségét." - írja a Wikipédia.

(Fotó: cas.sk)