Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.04

Háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el Ukrajnában

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nyomozói útnak indultak az ukrajnai régióba, hogy megkezdjék a lehetséges háborús bűnök adatainak összegyűjtését - jelentette ki Karim Khan a hágai testület főügyésze újságíróknak.

A főügyész elmondta: hivatala meg fogja vizsgálni, hogy a háborúban résztvevő felek fel tudnak-e mutatni bizonyítékokat háborús, és emberiesség elleni bűncselekményekre, vagy népirtásra.  
"Bármelyik oldal, amely a polgári lakosságot veszi célba, bűncselekményt követ el, az ICC alapító okirata, a római statútum és a nemzetközi humanitárius jog értelmében" - hangsúlyozta Khan, az ukrajnai városok és települések tüzérségi támadásairól szóló jelentésekkel kapcsolatban.

orosz-ukran-haboru-bombazas.jpg

(Bombázás után az ukrajnai Chernihivben. Fotó: Alexandr Korenkov/Twitter)

A főügyész hétfőn jelentette be, hogy hivatala a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít az Ukrajnában elkövetett esetleges háborús bűncselekmények ügyében. Khan elmondta, hogy a vizsgálatot 39, a római egyezményhez csatlakozott ország - köztük Németország, Nagy-Britannia és Georgia - felkérésére indították el.

A honlapján közzétett közleményben a testület közölte: az ukrajnai helyzet eddigi áttekintése és a törvényszék által elvégzett előzetes vizsgálatok alapján megalapozottnak látszik az a gyanú, hogy háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el az ország területén.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a kijevi hatóságok meghívására 2014 óta végez ellenőrzést a térségben a feltételezett atrocitások felderítése érdekében. Fatou Bensouda az ICC akkori főügyésze, 2020 decemberében jelentette be, hogy engedélyt kér a törvényszéktől hivatalos vizsgálat megindításához annak megállapítására, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban történtek-e háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények.
 
Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében. Oroszország nem ismeri el a testület joghatóságát. Andits Eszter/MTI