Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.16

Grímsey, ahol különleges madárvilág vár

Izland egyre népszerűbb úti cél, ami köszönhető egyrészt a fapados járatoknak, másrészt annak, hogy a turisták célzottan keresik a különleges természeti csodákat. Márpedig Izland bővelkedik geológiai kincsekben, melyek egyenként is kiemelkedő élményt nyújtanak. 

 

A sziget, amit csak kevesen ismernek 

 

A Grönlandi-tengeren található néhány km2-es szigetre kevesen látogatnak el, pedig csak 40 km-re található Izland szigetétől. Meredek sziklafalak szegélyezik, lábunk alatt bársonyos zöld moha és gyep, amerre a szem ellát. 

 

A sziget körbejárható biciklivel, gyalogosan önállóan vagy csoportosan vezetett túra keretében. Legmagasabb pontjáról, 100 méter magasból megcsodálható az érintetlen táj. Ne hagyd ki a Vitinn világítótornyot és az Északi-sarkkört jelölő emlékművet sem. Mivel Grímsey-t átszeli az Északi-sarkkör, kérhetsz igazolást arról, hogy itt jártál és te is átlépted a bűvös kört. 

 

izland.jpg

 

Fotózkodj bájos lundákkal

 

Gondolnád, hogy ezen a varázslatos szigeten minden lakóra 50000 madár jut? Hihetetlenül magas szám, mégis így van, hiszen az itt élő közel 5 millió madárral 100 lakos él együtt. Pont a különleges madárvilág az egyik vonzerő a turisták számára, a páratlanul nyugodt, de szeszélyes időjárással rendelkező élővilág mellett. 

 

A legbájosabb itt élő madárfaj a zömök testalkatú lunda. Vidám színű megjelenése és az emberhez szokott viselkedése miatt jó eséllyel készíthetsz egészen közelről fotókat róla. Fő élőhelyük Grimsey északi részén van, ahol a napon sütkéreznek, vagy szeretnivaló ügyetlenséggel totyognak. Úszóhártyás lábuk, kis méretű szárnyuk miatt inkább vízimadarak. 

 

Érkezz vízen vagy levegőben

 

Ha bírod a tengeri hullámzást, a Dalvíkból induló kompjárattal 3 óra alatt eljuthatsz Grímsey-re. A Grönlandi-tengeren tett vízi utazás felejthetetlen élmény. A nyári időszakban - 05.15. és 09.30 között - heti ötször, míg a téli hónapokban heti háromszor indul járat Sandvík - az egyetlen település - kikötőjébe. A szigeten nyáron 4, télen 2 órát időzik a komp, ha csak rövid utazást tervezel, így kalkulálj. A kompra váltott retúrjegy kb. 15.000 Ft egy főnek. 

 

Kisrepülőre Akureyriben lehet felszállni, ami nyáron heti 5, télen heti 3 alkalommal közlekedik. A repülővel érkező utasok a jeggyel együtt megkapják az igazolást is, hogy átrepültek az Északi-sarkkörön. A repülő két órát várakozik a szigeten, gyakori, hogy az utasok ez idő alatt vesznek részt a vezetett túrán, amellyel a főbb látnivalókat nézhetik meg. A repülőjegyek árai oda-vissza úttal 50-60.000 Ft-ba kerülnek. 

 

Aktív élmények a világtól távol

 

Aki szeretne pár napot a szigeten tölteni, két panziót is talál. A repülőtér közelében a Básar Guesthouse 8 szobában 18 vendéget, míg a Gullshól Guesthouse, a kikötőnél található 8 szobájában 16 főt fogad. Mindkét helyen közös a fürdő- és konyhahasználat, a szállásadóktól reggeli és vacsora kérhető.

 

A sziget természeti csodáin túl golfpálya és uszoda is várja a turistákat. Az aktív kikapcsolódásra vágyók a tengeri búvárkodást is kipróbálhatják a páratlan vízimadár és élővilág még közelibb megismerésére.