Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.14

Felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát haláleset miatt az olaszországi Piemont tartomány

Az északnyugat-olaszországi Piemontban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt - közölték vasárnap a régió egészségügyi hatóságai vasárnap.

A férfit szombaton oltották be Biella városában.
Halála körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást.

koronavirus-vedooltas-2021.jpg

Elővigyázatosságból hozott döntésnek nevezte az AstraZeneca felfüggesztését a tartomány egészségügyi tanácsosa, Luigi Genesio Icardi. Hangoztatta, hogy ez az első haláleset a december végétől beoltott emberek között.
Korábban az AstraZeneca két sorozata felhasználását függesztették fel Szicíliában,  miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észlelték. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak.

Hétfőtől az egész országban jelentősen szigorítják a járványkorlátozásokat. Az újbóli zárás a hatvanmillió olaszból negyvennyolcmilliót érint.
A teljes zárlat alá kerülő Róma városában vasárnap is nyitva tartottak a fodrászatok, amelyek már szombaton is késő estig megállás nélkül fogadták a vendégeket. Tömegek lepték el a zárás előtti utolsó sétára a bevásárlóutcákat, a múzeumokat és az éttermek, bárok teraszait. Kordonokkal igyekezték terelni az emberáradatot.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi egy év alatt több mint 43 millió esetben ellenőrizték a járványkorlátozások tiszteletben tartását, és 600 ezer emberre szabtak ki bírságot.
 
Hétfőtől egészen április 6-ig Vatikán Állam is zárlat alá kerül, az egyházfő beszédeit és a miséket ismét interneten keresztül közvetítik. Hívők nélküli lesz virágvasárnap és a húsvét is: tavaly elmaradt a lábmosás nagycsütörtöki szertartása, a nagypéntek esti keresztutat a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartották meg, és üres bazilikában zajlott a húsvét vasárnapi mise is.

Hétfőtől hétmillió olasz diák áll át ismét távoktatásra, a tanulótársadalom 81,5 százaléka. Lombardia tartományban a bölcsődéseket is otthon tartják. A diákok nagy része tavaly március óta csak szeptemberben és októberben vett részt rendszeres tantermi oktatásban. Sárközy Júlia/MTI