Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.07.15

Brüsszel polgármestere: erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni

Erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni, ha nem érkezik kormányzati támogatás a rendőrség erőinek fokozására - jelentette ki Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere a nizzai terrortámadás kapcsán a Le Soir francia nyelvű belga lapnak adott nyilatkozatában pénteken.

 

brusszel-merenylet-2.jpg

 

A polgármester elmondta, több rendőrre van szükség Brüsszel utcáin a biztonság fenntartása érdekében. Különösen akkor, amikor Belgium a július 21-i nemzeti ünnepre készül. A városvezető hozzátette, hogy számos tömegeket vonzó rendezvény lesz a fővárosban, amelyek felügyelete huszonnégy órás szolgálatot jelent majd a biztonsági szolgálatoknak.
A napilap internetes oldalán megjelent cikk arra emlékeztetett, hogy Jan Jambon belga belügyminiszter péntek reggel kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.
Yvan Mayeur véleménye szerint a rendelkezésre álló lehetőségekkel Brüsszel közbiztonsága egy adott pillanatban össze fog roppanni.
"Azt hittük, kifújhatjuk magunkat, de nincs módunk pihenni, nincs egy percnyi szünet sem" - fogalmazott. Hozzátette: a rendőrség és az őket segítő mintegy 1800 katona hónapok óta állandó készenlétben van, nagyon fáradtak és egyre nehezebben viselik a feszültséget.
Hangsúlyozta: több rendőrre van szükség az utcákon. Arról tájékoztatott, hogy már hetek óta kérvényezte a rendőrség megerősítését, de nem kapott választ a belügyminisztertől, noha a szövetségi kormány korábban 400 millió eurót (mintegy 124 milliárd forintot) szabadított fel a biztonsági intézkedések megerősítésére. MTI