Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.02

Biden: Putyin hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de elszámolta magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de "csúnyán elszámolta magát", ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

"Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk." - mondta az elnök.

joe-biden.jpg

(Az USA elnöke a Fehér Házban. Fotó: White House - Facebook)

Biden bejelentette, hogy - követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját - kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből. "Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak" - mondta az elnök.

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok "utánaered" a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. "Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább" - fogalmazott.
Az elnök elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni "az orosz oligarchák bűneit". "Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket." - tette hozzá Biden.

Az elnök szerint az Egyesült Államok egységes maradt és összefogott a többi szabadságszerető nemzettel. Biden arról is beszélt, hogy a "szabad világ felelősségre vonja Oroszországot" a tetteiért. Az elnök a háború miatt aggódó amerikaiak megnyugtatására azt mondta: "Tudom, hogy az eseményekről szóló hírek riasztónak tűnhetnek minden amerikai számára, de szeretném, ha tudnák, hogy rendben leszünk."

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába. "Hadd tegyem világossá: erőink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban." - mondta Biden, hozzátéve, hogy azért telepítettek amerikai csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO-szövetségeseiket, "ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé." Beregi Balázs/MTI