Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.06

Bejelentették Brüsszelben, hogy megindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét. Von der Leyen a baloldali-liberális politikusok magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdéséire válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete - amelyben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket - megerősítette: "a bizottság megközelítése helyes ebben a témában".

ursula-von-der-leyen-2022.jpg

(Ursula von der Leyen. Fotó: Twitter)

Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte.
"Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést" - szögezte le.

Ursula von der Leyen azt mondta, hogy "Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma". Hozzátette, hogy a bizottság tárgyal a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig nem sikerült lezárniuk. "Számunkra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb feltétel e téren" - emelte ki a brüsszeli uniós végrehajtó testület elnöke.

Lengyelországgal kapcsolatban Ursula von der Leyen elmondta, hogy ott a legnagyobb aggályt a jogállamiság terén az igazságszolgáltatás függetlensége jelenti, amit az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárásban - a jogállamiságra jelentett rendszerszintű veszély kockázatát elemezve - vizsgálnak. A helyreállítási alap forrásairól Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, hogy a vita egyelőre lezáratlan.
Andits Eszter/MTI

Reuters

A Bizottság ugyan bejelentette, hogy beélesíti a jogállami mechanizmust Magyarország ellen, ám hónapokig a tart, amíg végez a belső előkészítéssel és döntésre a tagállamok elé viheti a kérdést. Mindenesetre már az feszült viszonyt jelzi Brüsszel és a magyar vezetés között, hogy EU-ban kevesen gratuláltak Orbánnak a választási sikerhez. Úgy nyert, hogy az utóbbi években sorra érkeztek a bírálatok Európából a liberális demokratikus jogok megnyirbálása miatt, illetve folyamatosan megvádolták, hogy uniós pénzeket a csókosok zsebébe játszik át.

Ezen felül hurokba fogta a sajtót, a tudományt és oktatást, a civil szférát, de megnyesegette a bevándorlók, valamint a melegek jogait is. A jogállami vita létében fenyegeti az EU-t, Orbán belülről kezdi ki a szervezetet. Éppen akkor, amikor olyan feladatokkal kell megbirkózni, mint a járvány, a klímaváltozás, valamint Kína és Oroszország, utóbbi javában háborúzik Ukrajna ellen - írja a nemzetközi sajtószemlében a MUOSZ weboldalán Szelestey Lajos, aki többek között a Reuters ide vonatkozó cikkét fordította le.

gulyas-gergely-2021.jpg

(Gulyás Gergely. Fotó: archív)

Gulyás: Brüsszel hibázik, amikor ugyanazt a nótát fújja, mint a magyar baloldal

Brüsszel hibázik, amikor "ugyanazt a nótát fújja", mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva.

Ursula von der Leyen Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta: az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust.

Gulyás Gergely a magyar kormány véleményét ismertetve az MTI-vel azt közölte: a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését.
Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött - emelte ki.

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia - szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt - hangsúlyozta.

A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg - közölte kedden az állami hírszolgálat (MTI).