Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.31

A 18 év alattiak dohányzási tilalmáról döntöttek Ausztriában

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében az eddigi 16-ról 18 éves életkorra emelik a dohányipari termékek vásárlásának és fogyasztásának minimális korhatárát - erről döntöttek pénteken az ausztriai tartományok képviselői. A szabályozás szigorítása várhatóan 2018 közepétől lép életbe.

 A tartományi illetékesek ezzel elfogadták Sophie Karmasin család- és ifjúságügyi miniszter javaslatát. A miniszter a döntést az ifjúságpolitika egyik mérföldkövének nevezte, "egyértelmű és átfogó" lépésről beszélt.
 Karmasin már az év elején bemutatta a nyilvánosság előtt javaslatát, mivel azonban az ifjúsági törvényt tartományi hatáskörben határozzák meg, a helyi illetékesek döntése volt a mérvadó. Karmasin javaslata szerint a tartományi illetékesek egy dohányzásmegelőzésről szóló programot is kidolgoznak majd.

 

ausztria.jpg

 

A Die Presse című lap összefoglalója szerint a jelenlegi szabályozás alapján a 16 év alattiak cigarettafogyasztás esetén figyelmeztetést kapnak, de akár 215 eurós büntetésre is számíthatnak. A stájerországi szabályok szerint húszeurós helyszíni bírság is kiszabható.
A legutóbbi felmérés szerint Ausztriában a 15 évesek 30 százaléka rendszeresen, 14 százaléka pedig naponta dohányzik, és jellemzően a trafikokból szerzik be a cigarettát. Az osztrák lakosság több mint húsz százaléka dohányzik naponta, 11 százaléka alkalomadtán, 68 százalék viszont soha.

A grazi egyetem kutatói szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy szigorítás esetén akár 30 százalékkal is csökkenhet a cigarettát fogyasztók száma az adott korcsoportban.
A News című osztrák lap idézi Kurt Aigner linzi tüdőspecialistát, aki szerint a dohányosok 70 százaléka a 19. életéve előtt szokik rá a cigarettára.

2018 májusától egy törvénytervezet szerint az osztrák vendéglátóipari egységekben is általános dohányzási tilalom lép életbe. Tilos lesz ezenkívül a dohányzás a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek.
Ausztriában évente 12-14 ezren halnak meg a dohányzás miatt. MTI