Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.15

Kukoricaföldeken lubickolnak a halak a Balaton környékén

Siófok Térségi Gazdakör: a Sión történő vízeresztés miatt 660 hektár föld került víz alá Somogyban.
A Sió-csatornán zajló intenzív vízeresztés miatt mintegy 660 hektárnyi napraforgó- és kukoricaföld került víz alá Somogyban, lehetetlenné téve a betakarítást; a balatoni apasztásának mérsékléséért a vízügyhöz, a kártérítési igényének közvetítéséért pedig a megyei agrárkamarához fordult a Siófok Térségi Gazdakör. Erről kedden tájékoztatta az MTI-t Kersák György, a kör elnöke.

 

arviz-eluszott-hal.jpg

 

Beszámolója szerint a problémát az okozza, hogy a Balaton vízszintjét túl magasan tartották, és a váratlanul bőséges szeptemberi esőzések miatt most a szokásosnál is intenzívebben kell azt ereszteni. Hetek óta másodpercenként 50 köbméternyi vizet engednek le a Sió-zsilipen, amire korábban nem volt példa. A Sió-menti földek szintje mélyebbre került, mint a csatornán folyó víz szintje, így a Sióból folyamatosan szivárog a víz a földekre. A napraforgó és kukorica táblákban akkora víz áll, hogy befolyik a gumicsizma szárába is. "A korábbi hetek nagy esőzései halakat mostak ki egy közeli halastóból, amelyek, bár az esőzésnek már nyoma sincs, a kukoricaföldeken tovább élnek" - érzékeltette a kör elnöke a helyi állapotokat.
Egyelőre kérdéses, ha a vízeresztést mérsékelik, akkor végre lehet-e hajtani a betakarítást. Ha a rohadástól megdőlnek a növények, akkor már nem lesz rá esély, de ez eddig nem történt meg - mondta a gazdakör elnöke. Hozzátette, a jövő évi termést is veszélyezteti a jelenlegi helyzet, hiszen a talajt már elő kellett volna készíteni az őszi vetésekhez.
Somogyban a Balatontól a megye végéig több tucatnyi Sió-menti gazdálkodót érint a probléma. A gazdakör a múlt hét végén levélben kérte a vízügytől a Balaton apasztásának mérséklését, amelyre eddig választ nem kapott. A Somogy Megyei Agrárkamarához, mint érdekképviseleti szervhez azért fordult a kör, hogy segítsen érvényt szerezni az előzetes becslések szerint több mint 100 millió forintra rúgó kártérítési igényüknek. MTI (Fotó: MTA ÖK)